Danske gidsler tror ikke længere på overlevelse

6. januar 2013 11:31 | Af: Uffe Dahl, newsbreak.dk - mail: redaktion@newsbreak.dk
 
Danske gidsler tror ikke længere på overlevelse
Billede mangler

To danskere har været holdt som gidsler i Somalia i to år. Vi dør her, siger de.
 Af: Johan Blem Larsen, Berlingske Nyhedsbureau
 
Gidslerne Søren Lyngbjørn og Eddy Lopez har det så slemt i Somalia, at de frygter at dø i deres fangenskab.
 
De blev taget som gidsler for to år siden i forbindelse med deres arbejde for rederiet Shipcraft, og i et interview med Ekstra Bladet fortæller de om deres pinsler, der blandt andet består af malaria og blod i afføringen.
 
– Jeg dør her. Jeg taler, fordi jeg ikke kan mere. Jeg er så syg. Jeg kan ikke gå og skal have hjælp til at komme på toilettet. Det her er ikke et liv, siger gidslet Søren Lyngbjørn til Ekstra Bladet.
 
Kaptajn Eddy Lopez fortæller, at han har smerter overalt, men at det især står slemt til med Søren Lyngbjørn.
 
– Vi har sovet på jorden i to år nu, og jeg har smerter i ryggen. Jeg har mavesår. Når jeg går på toilettet, er der blod i afføringen, siger Eddy Lopez til Ekstra Bladet og tilføjer, at de to gidsler også er blevet slået og torteret.
 
Han har en klar opfordring til rederiet Shipcraft:
 
– Jeg har en besked til firmaet: Få os hjem. Vi er syge. Vi dør her, siger han.
 
Den dansk-somaliske filminstruktør Nasib Farah har via sine kontakter i det somaliske piratmiljø gjort det muligt for Ekstra Bladet at lave et interview med de to gidsler. Instruktøren siger, at især Søren Lyngbjørns tilstand er bekymrende.
 
– Han er meget syg, og jeg tror ikke, han kan klare meget mere, før han bukker under. Jeg gav mine malariapiller til ham, og piraterne har haft en lokal læge til at se på ham, men han har brug for at komme på sygehuset og få ordentlig lægehjælp, siger Nasib Farah til Ekstra Bladet.
 
I forbindelse med et rygte i slutningen af sidste år om, at et af de to danske gidsler skulle være afgået ved døden, skrev rederiet Shipcrafts direktør, Claus Bech, følgende på sin hjemmeside:
 
– Vi arbejder uafbrudt for at få vor besætning løsladt så hurtigt som muligt. Til trods for alle bestræbelser har piraterne desværre ikke vist tegn på at ville løslade vor besætning.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu