DF tabte flere stemmer til de røde end de Konservative

3. februar 2013 05:15 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
DF tabte flere stemmer til de røde end de Konservative
Billede mangler

Pia Kjærsgaard (DF) var ikke sen til at give de Konservative skylden for den blå bloks valgnederlag i september 2011, men Dansk Folkepartis daværende formand burde måske have rettet blikket mod egne rækker. Det skriver Politiken.

 

En ny omfattende undersøgelse af folketingsvalget, hvor knap 7.600 vælgere er blevet spurgt, viser nemlig, at Dansk Folkeparti mistede flere stemmer til den røde blok, end de Konservative gjorde.

– Påstanden om, at det skulle være de konservatives skyld, at regeringsmagten skiftede, ser ud til ikke at holde. Antallet af vælgere, som de konservative afleverede til partier i den røde blok ved 2011-valget i forhold til 2007-valget, svarer til en procent af samtlige vælgere. Dansk Folkeparti tabte, hvad der svarer til 1,7 procent, siger lektor på Aarhus Universitet Rune Stubager, der er en af forskerne bag undersøgelsen, til Politiken.

Og det ændrer ikke på den samlede konklusion, når man modregner de vælgere, som Dansk Folkeparti og de Konservative snuppede fra Socialdemokraterne, de Radikale, SF og Enhedslisten.

– Hvis vi ser på de konservative, hentede de 0,2 procent fra de røde, hvilket giver et nettotab for de konservative til røde partier på 0,8 procent. Til sammenligning hentede Dansk Folkeparti 0,5 procent, så det er altså samlet set et nettotab for Dansk Folkeparti på 1,2 procent. Så Dansk Folkeparti ligger stadig forrest, siger Rune Stubager.

Men Pia Kjærsgaard holder fast i sin påstand om, at det var de Konservative, der kostede den blå blok magten. Formand Lars Barfoeds (K) håndtryk med de Radikales formand, Margrethe Vestager (R), umiddelbart før valget såede tvivl hos vælgerne, mener Kjærsgaard.

– Jeg tror, at det betyder meget, at man er fuldstændig entydig i sin opbakning. Det synes jeg, der blev skabt tvivl om, i forhold til Lars Barfoed og Margrethe Vestager, siger hun til Politiken.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu