Her er madvarerne du skal passe særligt godt på

10. maj 2017 10:33 | Af: Jørgen Rosengren, jr@newsbreak.dk

Mykotoksiner findes i flere landbrugsfødevarer. De kan i sidste ende medføre kræft. Vi har samlet eksempler på de potentielt giftige madvarer. Du vil sikkert blive overrasket.

Mykotoksiner. Måske ikke et ord, du umiddelbart er bekendt med. Det burde du måske være, for det de findes i flere af vores fødevarer. Og for mange af dem kan i sidste ende give dig kræft.

I galleriet over artiklen har vi samlet nogle af de madvarer, der kan indeholde toksinerne.

8. maj kunne Newsbreak.dk fortælle om en tilbagetrækning af et parti dadler netop på grund af forurening af en af mykotoksinformerne, der er en form for skimmelsvamp. Og i disse tilfælde en usynlig en af slagsen. I galleriet kan du se, nogle af de andre varer, der kan have mykotoksiner i sig.

Ifølge Fødevarestyrelsen er skimmelsvampe udbredt på landbrugsafgrøder. De mykotoksiner, som oftest påvises i foder og fødevarer, dannes af slægterne Aspergillus, Penicillium og Fusarium.

Forurening af fødevarer med toksinerne er et velkendt problem, oplyser Fødesvarestyrelsen, og det vurderes, at omkring 25 % af afgrøderne på verdensplan årligt forurenes med dem. I visse tilfælde fører det til, at de bliver uspiselige, og mykotoksinforurening af foderstoffer og fødevarer bliver så ikke blot et sundhedsmæssigt, men også et stort økonomisk problem.

Tilfælde af dødsfald

Sammenhængen mellem indtagelse af mykotoksiner og sygdom hos mennesker og dyr er velkendt, idet der gennem tiden har været flere tilfælde af dødsfald efter indtagelse af brød med højt indhold af meldrøje.

For mykotoksiner gælder det generelt, at de typisk ikke har nogen akut skadelig virkning, men at eventuelle skadelige effekter, fx kræft, først opstår efter længere tid.

For at reducere skadelige effekter fra mykotoksiner er det således ikke indtaget den enkelte dag, der er af så stor betydning, men mere det samlede indtag over længere tid.​

Ifølge Fødevarestyrelsen har EU importrestriktioner, som pålægger eksportøren at få lavet analyser af aflatoksiner for hvert parti, de eksporterer til EU. Samtidig bliver en del af partierne yderligere kontrolleret med kemiske analyser ved importen til EU.

Mykotoksiner deles op

Mykotoksiner kan deles op i ochratoksin A og aflatoksiner. De to former findes i forskellige fødevarer.

Klik dig gennem galleriet og se, om du indtager mange af de fødevarer, der er i faregruppen.

Du kan læse mere på Fødevaresestyrelsens hjemmeside.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu