Rapport rokker ikke ved oppositionens barselsholdning

5. februar 2013 08:45 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Rapport rokker ikke ved oppositionens barselsholdning
Billede mangler

Nej, nej og… Nej. En ny økonomisk rapport, der argumenterer for at øremærke barsel til fædre, får hverken Venstre eller de Konservative til at ændre holdning på området.

 

En nybagt familie skal selv have lov til at bestemme, hvordan barslen skal fordeles mellem de to forældre, lyder meldingen fra de to oppositionspartier.

– Fædrene har allerede mulighed for at tage tre måneders barsel eller mere for den sags skyld. Vi synes, det er meget passende, at familien selv afgør, hvordan barslen skal fordeles, siger ligestillingsordfører Fatma Øktem (V).

Spørgsmål: Men bør man fra politisk side ikke give fædrene et større incitament til at gå på barsel, hvis det kan gavne statskassen?

– Nej, jeg synes stadig ikke, at staten skal blande sig i, hvordan familien vælger at fordele barslen, understreger Fatma Øktem.

På baggrund af den økonomiske analyse »Kvinders økonomiske bidrag til velfærdsstaten« konkluderer økonom og professor ved Aarhus Universitet Nina Smith, at en mere ligeligt fordelt barselsperiode mellem kvinder og mænd vil være en økonomisk fordel for staten. Hun siger blandt andet til Information, at »det vil give »en betydeligt mere kvalificeret og effektiv arbejdsstyrke og beskæftigelse og dermed større skatteprovenu«.

Den konklusion giver de Konservatives ligestillingsordfører, Mai Henriksen (K) dog ikke meget for. Ligesom sin kollega i Venstre vender hun tommelen ned over for øremærket barsel til fædre.

– Det er jo ikke overraskende, at der kommer sådan en analyse. Man kunne lige så godt have lavet en analyse, der fortalte, at det vil gavne statskassen, hvis man tvinger kontanthjælpsmodtagere i arbejde. Det er ikke overraskende, og kampen for frihed er noget vigtigere, end den analyse, som Nina Smith præsenterer i dag, sige Mai Henriksen.

Det står i regeringsgrundlaget, at der skal indføres tre måneders øremærket barsel til fædre, og både Socialdemokraterne og de Radikale forventer, at der vil være et forslag klar til sommer.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu