Svensker skal lede efter kemiske våben i Syrien

26. marts 2013 18:58 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Svensker skal lede efter kemiske våben i Syrien
Billede mangler

SYRIEN: Den svenske videnskabsmand Åke Sellström skal stå i spidsen for FNs undersøgelse af, om der er anvendt kemiske våben i den to år lange syriske borgerkrig. Det oplyser en talsmand for FNs generalsekretær, Ban Ki-moon, ifølge Reuters.

 

Sellström var i 1990erne chef for FNs våbeninspektører i Irak, den såkaldte UNSCOM-gruppe, der undersøgte og afviklede landets biologiske og kemiske våbenprogrammer.

Siden var han chefinspektør for en lignende FN-gruppe, UNMOVIC, der i 2002 tog tilbage til Irak – denne gang uden at finde beviser.

For nylig hævdede syriske oppositionsaktivister, at landets regeringsstyrker har affyret missiler med kemikalier mod oprørere omkring en militærbase i byen Adra, som ligger i udkanten af Damaskus. Angiveligt blev to dræbt og 23 såret, men ingen uafhængige kilder har endnu bekræftet angrebet.

Begge parter i den syriske konflikt har anklaget hinanden for at have anvendt kemiske våben, senest for en uge siden efter et angreb i storbyen Aleppo, hvor mindst 26 personer blev dræbt.

USAs præsident, Barack Obama, har ved flere lejligheder advaret den syriske regering og sagt, at hvis den anvender kemiske våben mod sin befolkning, vil det betyde, at præsident Assad har »overskredet den røde linje«.

»Det vil være en alvorlig og tragisk fejltagelse,« har den amerikanske præsident sagt.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu