Ubådssag: Politiet har fundet sav på Peter Madsens rute

12. oktober 2017 09:56 | Af: Jonathan Lykke Lilmoës, jl@newsbreak.dk og Matias Mortensen, mm@newsbreak.dk

Politiet har ved gennemsøgning med dykkere fundet en sav i Køge Bugt.

Ubådssag: Politiet har fundet sav på Peter Madsens rute
Politiet har nu fundet en sav i Køge Bugt. Den kan have relation til den tragiske ubådssag. Foto: Bax Lindhardt/Scanpix

Som Newsbreak.dk kunne fortælle tidligt torsdag morgen har politiet søgt efter et værktøj, som varetægtsfængslede Peter Madsen kan have brugt til at partere den svenske journalist Kim Wall. Københavns Politi har en formodning om – og har også sigtet Madsen for – at Kim Wall blev parteret af ubådsbyggeren.

Kort efter klokken halv 10 torsdag afslører Københavns Politi i en pressemeddelelse, at der er fundet en sav på bunden af Køge Bugt. Den blev fundet af dykkere allerede onsdag, oplyser politiet.

“Saven er fundet i Køge Bugt nær den rute, som politiet vurderer, at drabssigtede Peter Madsens ubåd sejlede den 11. august i år” skriver politiet.

– Saven bliver nu undersøgt af vores kriminalteknikere, for at vurdere, om der er tale om den sav, som politiet har ledt efter i forbindelse med ubådssagen, siger vicepolitiinspektør Jens Møller Jensen.

Mangler arme

Saven er blevet fundet i forbindelse med, at politiet har en gennemgribende dykker-indsats på den rute, ubåden Nautilus har sejlet. Det skyldes blandt andet, at liget af Kim Wall – den dræbte journalist – blev fundet uden arme, ben og hoved. Det er endnu ikke lykkedes at finde armene.

“Politiet leder fortsat efter Kim Walls arme og derfor er indsatsen med dykkere ikke afsluttet. Københavns Politi vil ikke oplyse hvor og hvornår der dykkes.
København Politi har ikke yderligere kommentarer for nuværende.”

Obduktionen af Kim Wall viste, at hun blev parteret med en sav, selv om Peter Madsens forklaring indtil videre har været, at liget var intakt, da han smed hende over bord. Politiet har i længere tid ledt efter en sav med orange håndtag, fordi et vidne mener at have set Peter Madsen med sådan et stykke værktøj.

Peter Madsen har bekræftet, at han ganske rigtigt har haft en sav med på ubåden, men at han lagde den tilbage i sit værksted. Der har politiet ikke kunnet finde den.

Svensk politi: Værktøj kan matche skader

Kvällsposten har talt med kriminalkommisær Mattias Sigfridsson, som er det svenske politis kontaktperson i forbindelse med ubådssagen. Han fortæller, at det danske politi kan være på udkig efter værktøj, som kan stemme overens med skader på Kim Walls krop. Disse fund kan være helt centrale for politiets sag mod Peter Madsen.

– Det er anklageren, der har bevisbyrden. Man skal have fastlagt en kæde af begivenheder, og for at gøre det bør man finde udstyr eller værktøj, som er blevet brugt ved forbrydelsen. Det skal man for at kunne give så klart et billede som muligt af forløbet ved en retssag, siger Mattias Sigfridsson til Kvälssposten.

Kriminalkommisæren oplyser også, at der er fundet mange genstande ved den svenske side af Øresund, men ingen af dem har været interessante for efterforskningen af Kim Walls dødsfald. Derudover modtager det svenske politi også mange tip i sagen, og der bliver sat stor pris på alle henvendelser i sagen, slår Mattias Sigfridsson fast.

Mysteriet Peter Madsen

Den nu drabssigtede Peter Madsen var indtil sensommeren mest kendt for at være en opfinder med evner for at fortælle en god historie. Han var kendt for at være en mand, der byggede ubåde og raketter, og som ville ud i verdensrummet og tilbage igen.

Peter Madsen har deltaget i utallige interview og artikler om sine projekter og sin person. Ganske bemærkelsesværdigt har han blandt andet tidligere udtalt, at han havde en drøm om at lave en “happening af gigantiske dimensioner”, hvor det endte med, at politiet jagtede ham.

Fakta

Overblik: Peter Madsen og Kim Wall

* Torsdag 10. august klokken 19 tager Peter Madsen og den svenske journalist Kim Wall afsted sammen i den hjemmebyggede ubåd “UC3 Nautilus”. De stævner ud fra Refshaleøen i København.

* Natten til fredag melder Kim Walls kæreste hende savnet. Wall er ikke kommet hjem fra ubådsturen, der burde være endt sent torsdag aften.

* Fredag 11. august finder man efter lang tids eftersøgning “UC3 Nautilus” i Køge Bugt. Ubåden begynder at synke, og Peter Madsen bliver reddet i land. Han siger, at ubåden gik ned efter en fejl i den ene ballasttank.

Politiet oplyser, at Madsen skulle have forklaret, at Kim Wall blev sat i land på Refshaleøen.

* Lørdag 12. august bliver Peter Madsen varetægtsfængslet for uagtsomt manddrab under særligt skærpende omstændigheder.

* Natten til søndag får man ubåden bragt på land, og undersøgelserne af ubåden begynder. Københavns Politi siger, at ubåden sank som følge af en bevidst handling. Politiet melder ud, at de formoder, at Kim Wall er død.

* Mandag 21. august oplyser politiet, at Peter Madsen har forklaret, at Kim Wall døde om bord på ubåden som følge af en ulykke. Han har efterfølgende skaffet sig af med liget i Køge Bugt.

Om eftermiddagen anmelder en cyklist fundet af et kvindelig i vandet ved Vestamager. Ud på aftenen bekræfter politiet, at der er fundet en torso uden hoved, arme og ben. Identiteten kan ikke umiddelbart fastslås.

* Tirsdag 22. august oplyser politiet, at arme, hoved og ben er blevet fjernet ved en “bevidst afskæring”. Politiet oplyser dagen efter, at dna-profilen matcher Kim Wall.

Politiet fortæller også, at blodspor fra ubåden matcher dna fra torsoen.

* Torsdag 24. august er Peter Madsen på ny til afhøring hos politiet. Her bliver han sigtet for usømmelig omgang med lig. Han erkender sig skyldig i at have begravet Kim Wall til søs, men han nægter at have parteret hende.

* Tirsdag 5. september afgiver Peter Madsen forklaring i byretten og bliver varetægtsfængslet i fire uger. Han er nu sigtet for både drab og usømmelig omgang med lig, og retten finder, at der er begrundet mistanke om, at han er skyldig i begge dele.

* Tirsdag 3. oktober fremlægger anklagemyndigheden nye beviser i sagen efter at have undersøgt Peter Madsens computer. Han bliver varetægtsfængslet i yderligere fire uger.

* Fredag 6. oktober gør dykkere et fund i Køge Bugt, som “formentlig” er relateret til sagen

* Lørdag 7. oktober oplyser Københavns Politi, at man har fundet Kim Walls hoved, to ben og tøj. Dødsårsagen er dog endnu ikke fastlagt.

Kilde: Ritzau.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu