Golfkomet: Jeg var en festabe

17. februar 2013 14:24 | Af: Berlingske Nyhedsbureau
 
Golfkomet: Jeg var en festabe
Billede mangler

Der er to betydninger af ordet ’hygge i Thorbjørn Olesens verden. Den første betydning stammer fra dengang, han var en vildbasse af en teenager, der valgte gøgl frem for golf. Festerne, pigerne og alkoholen trak mere end en slidsom hverdag som sportstalent. Dengang ’hyggede han og vennerne sig.

Ret meget, fornemmer man. På en måde, der ikke harmonerede perfekt med drømmene om at blive professionel golfspiller. I dag er det en anden form for hygge, der bliver praktiseret i den unge golfmillionærs privatliv. Mere a la film på sofaen, en god middag og så tidligt i seng, fornemmer man.

– Pigerne og festerne trak, at have det sjovt. At kunne gøre alle de ting, andre kunne. Leve livet, hvis man kan sige det på den måde. Jeg var nok lidt af en festabe i nogle år, fortæller Thorbjørn Olesen i dag.

Han er på mellemlanding i Danmark efter en succesrig måned på valsen i golfens eksklusive verden af luksushoteller, polo-tshirts og svulstige præmiesummer. Thorbjørn Olesen var i flere omgange snublende tæt på turneringssejren med anden- og tredjepladser i Abu Dhabi Golf Championships og Omega Dubai Desert Classic.

Dagen før interviewet var det CNN, der optog materiale til et portræt af det danske golftalent, der er den yngste på de professionelle golferes verdensrangliste. I top-40, vel at mærke.

Stort potentiale

Den 23-årige Værløse-dreng er for alvor ved at skabe sig et navn, og han har potentiale til at komme op på siden af – og endda overhale – Caroline Wozniacki som Danmarks største, internationale aktive sportsstjerne.

Et potentiale der var svært at få øje på, da Thorbjørn Olesen hyggede igennem i det københavnske natteliv med vennerne for fem-seks år siden.

– Jeg var ret glad for nattelivet, da jeg var yngre. Jeg syntes, det var rigtig sjovt. Vi hyggede os. På den anden side var det ikke noget, som andre unge ikke gør. Det var nok mine vilde år. Det var der, jeg løb hornene af mig, fortæller Olesen, der uden at gå i detaljer pointerer, at der var fuld fart på.

– Der er altid nogle ting, som man tænker tilbage på, og det skulle man ikke have gjort, men sådan er det jo, siger han om de vilde år fra han var 13 til cirka 18 år gammel.

– Der var måske nogle morgener med tømmermænd i starten. Jeg festede og hyggede mig da, men jeg trænede stadig meget, når jeg så var der. Jeg tog det stadig seriøst, men holdt lidt mere fri end hvad de andre gjorde. Men jeg vandt stadig turneringer. Set tilbage havde jeg nok vundet mere, hvis jeg havde taget det lidt mere seriøst. Til gengæld havde jeg nok ikke været så frisk 3-4 år efter og haft så meget gå-på-mod for at blive professionel, siger han.

En opringning fra landstræneren tvang ham til at vælge side. At vælge mellem den ene eller den anden slags hygge. Helt konkret kunne han se frem til at spille på B-landsholdet, hvis han fortsatte stilen. Efter en samtale med træner Lars Nysøe, der har fulgt ham helt siden Værløse Golfklub, valgte han at blive professionel. Som 18-årig.

– Den melding plus det, at vi havde snakket om det, gjorde at beslutningen var nem at tage.

Enkelt liv

Siden har Thorbjørn Olesen stort set ikke set sig tilbage. Sidste år vandt han sin første Europa Tour-turnering. Det var på Sicilien. I dag har han efterladt kollegerne Thomas Bjørn og Anders Hansen bag sig, og er den bedst placerede dansker på verdensranglisten. Ifølge statistikken har han vundet 2,4 mio. kr. alene på Europa Touren. Oven i det kommer en stor sponsoraftale med Nike.

Alligevel tog Thorbjørn Olesen S-toget ind til byen for at blive interviewet. Store biler og materielle ting siger ham ikke noget, fortæller han. Han sætter pris på det enkle og trygge liv, når han er hjemme i Danmark. Her bor han sammen med to barndomsvenner i en lejlighed i København NV, og har ikke registreret, at hans forbrug er steget synderligt.

– Det er godt at komme væk fra golfen og tænke på nogle andre ting. Jeg slapper mere af, når jeg har mine venner og min familie i stedet for at komme hjem til en tom lejlighed, hvor man kan sidde og kede sig. Så begynder jeg bare at stresse og tænke alt for meget på golf og andre ting. Jeg føler, det er godt for mig at komme hjem og snakke om andet end golf og bare hygge sig.

Med millioner på kontoen og et stempel som sportsstjerne i panden ligner København et minefelt af fristelser for den unge Thorbjørn Olesen på hjemmebesøg. Her gør den vilde fortid det nemmere for ham at holde fokus i dag, forklarer han.

– Jeg tror, det var godt for mig, at jeg nåede at få gjort så mange ting der. Så da jeg blev ældre, da tog jeg det meget mere seriøst og gik ikke ud og drak mere.

To verdener

– Jeg bliver da fristet, det er klart. Jeg er 23 år. Jeg tror de fleste 23-årige synes det er ret sjovt at gå i byen. Især i København, det er en ret god by. Men jeg begrænser det til, når der virkelig er noget at fejre. Så går jeg ud og hygger mig og fester og får nogle øl. Ellers bliver det ikke til så meget. Det handler om at prioritere, siger Thorbjørn Olesen, der som de fleste moderne, unge golfspillere styrketræner eller løber hver dag.

Oven i den egentlige golftræning.

Lige som med ordet ’hygge findes der to versioner af Thorbjørn Olesen. Når han er hjemme, er han en normal ung mand, der trækker et klippekort, for at køre med S-tog ind til byen. Men fra det øjeblik flyet lander, på vej til endnu en turnering, er han en helt anden.

– Så ændrer jeg personlighed. jeg lever på to forskellige måder. Herhjemme bor jeg i en lejlighed med to drenge. Når jeg er ude, bor jeg på store, fine hoteller. Jeg lever på de bedste forhold, for at kunne spille så godt som muligt. Det er to forskellige verdener.

– Når flyet lander så ved jeg, at det er game on, så skal der arbejdes. Jeg nyder det stadig, men det er lidt som at tage arbejdshandskerne på, fortæller han.

Oasen i København slutter midt i denne uge. Så går turen til USA, hvor han tager endnu en tørn inden Augusta National major-turneringen til april.

– Jeg kunne godt tænke mig at komme i top-10 i verden. Mit helt store mål er at vinde en major på et tidspunkt. Men der er stadig lang vej. Men hvis jeg kan fortsætte det, der har været i gang de sidste 3-4 år, så tror jeg på, at det kan lykkes.

Noget så simpelt som de andre golfstjerners reaktion tyder på, at danske Thorbjørn Olesen er på rette vej.

– Især i det sidste halve år er der flere af de store spillere, der er begyndt at snakke med mig. Nu ved de alle sammen, hvem jeg er, og de har mere respekt for mig. Det er fedt, konstaterer Danmarks nye sportsstjerne.

Del:
Del din kommentar
Forsiden lige nu