1000 gange for meget: Tilbagekaldes på stribe

Fund på 1000 gange for meget af kræftfremkaldende stof har sat gang i massetilbagekald af produkter med indiske sesamfrø på ingredienslisten.

Udgivet Opdateret

Fødevarestyrelsen har den seneste tid spyttet tilbagekaldelser af en særlig gruppe fødevarer ud i en lind strøm.

Varerne har alle to ting til fælles. Den ene er, at de alle indeholder sesamfrø. Den anden er, at de alle enten indeholder for meget af pesticiddet ethylenoxid eller har mistanke om det.

Tilbagekaldelserne skyldes et vildt fund, der i september blev gjort i Belgien. Her blev en ladning sesamfrø fra Indien målt til at have et indhold på 1000 gange mere ethylenoxid, end der er tilladt.

Sesamfrøene har nu også vist sig at være sendt til en lang række andre lande, herunder stort set hele EU og – altså – Danmark.

Du kan i galleriet over artiklen se et udsnit af de fødevarer, Fødevarestyrelsen har tilbagekaldt de seneste to uger grundet ethylenoxid.

Nye regler hastet igennem

Det vilde fund har fået EU til at haste nye regler igennem.

Det skriver Fødevarestyrelsen på deres hjemmeside.

De nye regler indebærer, at sesamfrø fra Indien skal til grænsekontrol, hvis de skal indføres i EU. Blandt andet skal der udføres kemiske analyser af 50 % af alle sendinger, der kommer til EU.

Reglerne trådte i kraft 26. oktober, skriver Food Safety News.

Fødevarestyrelsen oplyser

I en mail til Newsbreak.dk oplyser Annette Grossmann, specialkonsulent ved Fødevarestyrelsen, følgende:

“Sammenhængen for de tilbagekaldte fødevarer er den, at det dels drejer sig om rene sesamfrø fra Indien med for højt indhold af ethylenoxid dels om produkter, hvori sesamfrø fra Indien med for høje indhold af ethylenoxid indgår. Fødevarestyrelsen har på baggrund af en risikovurdering fundet de nedenfor nævnte produkter farlige for forbrugerne, og de er derfor tilbagekaldt fra markedet.

Den sundhedsmæssige bekymring for stoffet ethylenoxid er begrundet i, at ethylenoxid er vurderet at kunne være kræftfremkaldende.”

Hvor farligt er det?

Trods den nye information og de skærpede regler er det ikke alle sesamfrø fra Indien, der er kaldt tilbage.

Flere partier af sesamfrø eller produkter, der indeholder det, er dog trukket tilbage, da der i netop disse er påvist et for højt indhold af ethylenoxid.

Ifølge Fødevarestyrelsen er ethylenoxid vurderet kræftfremkaldende. Det er det på baggrund af undersøgelser, hvor forsøgsdyr og mennesker har været udsat for stoffet via indånding.

Det er dog ikke bevist, at stoffet kan være kræftfremkaldende efter indtagelse via maden. Det kan dog, som Fødevarestyrelsen skriver, ikke udnyttes, at der er en sundhedsmæssig risiko ved indtag.

“Forbrugere, der før 26. oktober har købt sesamfrø/produkter indeholdende sesamfrø med oprindelse i Indien kan som en ekstra sikkerhedsforanstaltning levere produktet tilbage eller kassere det,” skriver Fødevarestyrelsen.

Powered by Labrador CMS