133.000 har denne sygdom uden at vide det

Mange undlader at reagere på symptomer som langvarig hoste og åndenød - men det bør man gøre. For folkesygdommen kol kan sagtens lindres.

Udgivet Opdateret

Mere end hver tredje dansker, der lider af lungesygdommen kol, ved det ikke. Og det skal der gøres noget ved, mener Lungeforeningen. For selv om sygdommen ikke kan helbredes, kan den sagtens lindres.

– Der er alt for mange danskere, der er syge og går alt for længe uden at reagere på symptomerne, siger Anne Brandt, som er direktør for Lungeforeningen.

Artiklen fortsætter under videoen

– Men det er fuldstændig unødvendigt, at man går og har det dårligt. For med den rette behandling kan de fleste sagtens leve et forholdsvis normalt liv, selv om de har kol.

Symptomerne er hoste – i nogle tilfælde med slim – hvæsende vejrtrækning og åndenød.

Sygdommen kommer snigende

Problemet er, at sygdommen kommer snigende, så mange langsomt vænner sig til, at de lettere bliver forpustet eller hoster, forklarer Peter Lange, der er professor i lungemedicin på Københavns Universitet.

– Nogle tænker, at de jo også er blevet ældre og derfor har brug for flere pauser, når de går på trapper. Måske har de også taget lidt på. Og pludselig har de mistet halvdelen af deres lungefunktion uden at reagere på det, siger han.

Symptomer kan også være, at man hyppigere bliver ramt af infektioner i lungerne. Det kan være lungebetændelse, men også en almindelig forkølelse, der sætter sig på lungerne.

Befolkningsundersøgelser viser, at omkring 320.000 danskere lider af kol, men kun knap 187.000 er registreret med lungesygdommen.

Kort om otte folkesygdomme

Lider mindst én procent af den danske befolkning af en given sygdom, kan denne kategoriseres som værende en folkesygdom. Gennem årene har typer af folkesygdomme ændret sig, i takt med at lægevidenskaben og menneskets levevis har ændret sig.

En sygdom kan altså miste titlen “folkesygdom,” som årene går, men på nuværende tidspunkt findes der alligevel otte sygdomme, der kan kategoriseres som værende folkesygdomme.

De otte sygdomme er: 

  • Diabetes
  • Psykiske lidelser
  • Overfølsomhedssygdomme
  • Osteporose
  • Sygdomme og gener, der rammer led, sener, knogler og muskler; muskel- og skeletsygdomme
  • Kronisk obstruktiv lungesygdom (KOL)
  • Hjertekarsygdomme
  • Kræft

Lungeforeningen og Sundhedsstyrelsen, som sammen kører kampagnen “Pust liv i hverdagen” anbefaler, at du bliver tjekket, hvis du har hostet, haft slim fra lungerne eller åndenød i to måneder eller mere.

– Man kan sagtens leve med en høj livskvalitet, selv om man har kol. Men det kræver, at man får hjælp – og helst så tidligt som muligt, siger Anne Brandt fra Lungeforeningen.

Rammer ikke kun rygere

Kol har tidligere været kendt som “rygerlunger”, og det er da også oftest rygere, som bliver ramt. Men andre faktorer han også spille ind, og derfor er du ikke fritaget for risikoen, selv om du aldrig har rørt en cigaret.

– Det kan være personer, der er født for tidligt og derfor har små lunger, forklarer Peter Lange og tilføjer, at har du været ramt af mange lungeinfektioner i barndommen, er det også en risikofaktor

Og selv om du er helt sikker på, at du ikke er ramt af kol, bør du blive tjekket alligevel. De samme symptomer kan nemlig også være udtryk for astma, som også er underdiagnosticeret i Danmark, påpeger Peter Lange.

Derudover er der en række mere sjældne, men meget alvorlige lungesygdomme, som også viser sig ved langvarig hoste og åndenød – for eksempel bronkiektasier og lungefibrose.

Powered by Labrador CMS