Skip to main content

34-årig kvalt i korn

I 2017 døde en landbrugsmedarbejder på jobbet, da han blev levende begravet i kornsilo. Landmand betaler bøde.

Den 34-årige blev kvalt i en ulykke i 2017. Foto: Local Eyes

Den 34-årige blev kvalt i en ulykke i 2017. Foto: Local Eyes

En svineproducent har betalt en bøde på 80.000 kroner for at have brudt loven om arbejdsmiljø i 2017. Her døde en ansat på en gård i Tølløse, da han blev kvalt i en kornsilo. Det skriver Fagbladet 3F.

Se video hos Local Eyes

Det var en ukrainsk landbrugsmedarbejder, der mistede livet i arbejdsulykken i 2017. 34-årige Mykola Makarenko var 12. oktober blevet sat til at fjerne spirende korn i en kornsilo på en gård ved Tølløse. Han var oven på korndyngen, da han forsvandt ned i et hul i kornet.

Her blev han levende begravet i den halvfyldte kornsilo med havre, og trods flere redningsforsøg lykkedes det først at få manden gravet fri efter flere timer, skrev Newsbreak.dk dengang i 2017. På dette tidspunkt var han blevet kvalt.

– Ifølge anmeldelsen har manden stået oppe på toppen af kornet i siloen, og så er der opstået et hul, og manden er pludselig blevet trukket under. Beredskabet er i gang med at tømme siloen netop nu, sagde Carsten Andersen fra Midt- og Vestsjællands Politi til Newsbreak.dk ved den lejlighed. Da havde manden allerede været fanget et par timer.

Ingen sikkerhedsline

Landmanden havde ikke sikret, at medarbejderen havde en livline under arbejdet i siloen. På siden af den var der advarselstavler, der viste, at der var en risiko for luftlommer i kornet, og at man derfor ikke måtte gå derind. Arbejdstilsynet har under et tilsynsbesøg få timer efter ulykken konstateret, at en række advarselstavler på bagsiden af siloen var “umulige at se”, skriver fagbladet.

– Snak med hvilken som helst landmand. Der er ikke nogen, der har brugt sikkerhedsline i siloer. Det er jo nemt for Arbejdstilsynet at give påbud set på tingene i bakspejlet. Men det ændrer ikke på, hvordan alle landmænd har gjort. Det er først nu vi ved, at vi skal bruge line, når vi går oven på korn, sagde Knud Kjær Knudsen i oktober 2017 til Fagbladet.

I maj 2018 indstillede Arbejdstilsynet til politiet, at tiltale skulle rejses mod landmand Peter Kjær Knudsen og hans søn. I januar sidste år blev sønnen frifundet for ansvar ved Retten i Holbæk. Peter Kjær Knudsen havde et ansvar og har ifølge senioranklager Jens Berger fra anklagemyndigheden ved Midt- og Vestsjællands Politi betalt bøden på 80.000 kroner.

– Jeg kan med stor tilfredshed konstatere, at sagen nu er afsluttet med det efter anklagemyndighedens mening helt rigtige resultat, siger han til Fagbladet 3F.

Den afdøde landbrugsmedarbejders hustru og to børn har i begyndelsen af 2020 modtaget en erstatning på 665.000 kroner. Pengene er betalt af Peter Kjær Knudsens forsikringsselskab efter et forlig med enken, skriver mediet. Svineproducenten har ikke ønsket at kommentere sagen over for Fagbladet 3F.

Del din kommentar