Skip to main content

9000 fjerkræ aflives efter fugleinfluenza-fund

Fugleinfluenza i en ny fjerkræsbesætning betyder formentlig, at begrænset eksport af danske æg fortsætter.

En fjervildtbesætning ved Løvel, nord for Viborg er ramt af den alvorlige fugleinfluenza H5N8. Det oplyser Fødevarestyrelsen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

En fjervildtbesætning ved Løvel, nord for Viborg er ramt af den alvorlige fugleinfluenza H5N8. Det oplyser Fødevarestyrelsen. Foto: Bo Amstrup/Ritzau Scanpix

Der er den 1. januar 2021 fundet fugleinfluenza i en fjervildtbesætning ved Løvel nord for Viborg.

– Vi afliver den smittede besætning for at forebygge smittespredning, og opfordrer fjerkræavlere i hele landet til at beskytte deres fjerkræ mod vilde fugle med overdækning og tag, siger souschef i Fødevarestyrelsen, Tim Petersen, i en pressemeddelelse.

Flere udbrud

I efteråret var der to udbrud af fugleinfluenza blandt landbrug i Danmark.

Det aktuelle udbrud betyder, at lande uden for EU forventeligt forlænger deres importstop for danske æg og fjerkræ, skriver Fødevarestyrelsen. Det gælder eksempelvis lande som Japan, Rusland og De Forenede Arabiske Emirater.

Eksport af æg og fjerkræ til EU-landene kan fortsætte fra områderne uden for zonerne som hidtil.

Satser på søndag

Fødevarestyrelsen planlægger i samarbejde med Beredskabsstyrelsen at aflive fjerkræene søndag.

Derudover etablerer Fødevarestyrelsen en tre og en ti kilometer zone rundt om den smittede farm.

Fjerkræbesætninger inden for zonen vil blive underlagt særlige restriktioner. Det vil blandt andet være forbudt at sælge æg samt at flytte æg, høns og andet fjerkræ uden tilladelse fra Fødevarestyrelsen.

Fugleinfluenza er en smitsom virussygdom, som rammer fugle.

Mens fugleinfluenza er meget alvorlig for fugle, er der ikke rapporteret smitte til mennesker med de typer fugleinfluenza, der i øjeblikket cirkulerer i fugle i Europa, herunder H5N8.

Del din kommentar