Advarer: Rammer de svageste

Regeringens plan om at spare mere end en milliard kroner på jobcentre for at finansiere tidlig pension møder kritik fra ekspert og socialrådgivere.

Arne-besparelserne på jobcentrene kan ramme de svageste, lyder advarslen. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

Citathistorie: A4 Arbejdsliv.

Landets svageste ledige risikerer at betale prisen, når Arne og kollegerne skal have tidlig pension.

Sådan lyder vurderingen fra Thomas Bredgaard, professor og arbejdsmarkedsforsker ved Aalborg Universitet, i kølvandet på regeringens nye aftale om tidlig pension.

Aftalen skal delvist finansieres ved, at landets jobcentre fra 2024 skal spare 1,1 mia. kroner om året – et beløb, der svarer til knap ti pct. af jobcentrenes samlede årlige budget på 13 mia. kroner.

Jobcentrene skal dog allerede fra 2022 spare 300 mio. kr., stigende til 750 mio. kr i 2023, fremgår det af Beskæftigelsesministeriets beregninger.

– I min optik er det fuldstændig tåbeligt at spare på jobcentrene og den aktive beskæftigelsesindsats, når vi står midt i den værste ledighedskrise i nyere tid, siger Thomas Bredgaard til A4 Arbejdsliv.

Advarer mod spareøvelse

Regeringen har endnu ikke meldt ud, hvordan jobcentrene præcist skal gøre sig selv knap ti pct. billigere.

Thomas Bredgaard advarer om, at regeringens spareøvelse kan ende med at gå ud over landets svageste kontanthjælpsmodtagere.

– Hvis man ender med at lave det her som brede grønthøsterbesparelser, så vil kommunerne logisk koncentere sig om de ledige, der er lette at få i job.  For det er der, indsatsen er billigst og besparelsen størst, siger Thomas Bredgaard.

Hos Dansk Socialrådgiverforening er man også bekymret for regeringens planer om at finde en milliard i jobcentrenes økonomi til Arnes pension.

– Det koster mange penge at drive jobcentrene, men man tager fejl, hvis man tror, at der er en masse ekstra flæsk, som bare kan skæres væk, siger formand Mads Bilstrup.

Han frygter ligeledes, at besparelserne vil gå ud over de mest udsatte kontanthjælpsmodtagere.

– Hvis regeringen gør det her forkert, så vil det gå ud over manden, der drikker på bænken, og kvinden der slås med alvorlige psykiske problemer, siger Mads Bilstrup.

A4 Arbejdsliv har forsøgt at få en kommentar fra beskæftigelsesminister Peter Hummelgaard (S). Ministeren er ikke vendt tilbage inden deadline.

Powered by Labrador CMS