Skip to main content

Antallet af indlagte lavere end da Danmark lukkede

Overrumplende godt nyt om coronavirussens tag i Danmark.

Noget tyder på, at Danmark har fat i den lange ende – eller at vejret som spået har givet en særdeles stor hjælpende hånd med i bekæmpelsen af ny coronavirus og den tilhørende sygdom Covid-19. I hvert fald er antallet af indlagte – skåret over en bred kam – blot fortsat med at dale ned.

Faktisk så meget så, at antallet af indlagte smittet med coronavirus per lørdag morgen er endnu lavere end det var, da Regeringen med statsinister Mette Frederiksen (S) i spidsen tonede frem på landsdækkende TV og præsenterede beslutningen om at “lukke Danmark ned”.

Tallet, der dagligt præsenteres som en del af Statens Serum Institut (SSI)s datapakke klokken 14, er opgjort mellem fredag og lørdag klokken morgen. Lørdag er antallet af indlagte så faldet med hele ni til 54. Det er det laveste antal indlagte siden 16. marts, hvor nedlukningen officielt trådte i kraft. Det gjorde den dog de facto allerede den 13. marts.

Den 16. marts var 62 personer indlagt i Danmark med bekræftet coronavirus-infektion. Af de nu 54 indlagte er de 11 indlagt på intensiv afdeling. Af de 11 er fem så besværet, at de ligger i respirator og får hjælp til at trække vejret. Det er to færre antal respirator-patienter end fredag, og antallet af indlagte på intensiv er faldet med tre.

Flere dør

At coronavirus fortsat er en farlig virus, og Covid-19 en farlig sygdom, bør der dog ikke herske den mindste smule tvivl om. For der er stadig mange, der dør af eller med coronavirus. Antallet af dødsfald relateret til coronavirus er mellem fredag og lørdag steget til 597.

I Danmark tæller dødsfald med i statistikken, hvis en person dør indenfor 30 dage fra positiv corona-test. Det giver nogle statistiske usikkerheder, for i princippet kan en person i statistikken godt være død af noget helt andet.

Forud for lørdag har været en uge, hvor der flere af dagene ikke har været registreret nye dødsfald. 83 procent af alle de, der er døde med smitte i Danmark, har lidt af en eller flere såkaldt(e) underliggende sygdom(me)

Der er opgjort i alt 12.139 bekræftede smittetilfælde her hjemme, og sammenholdt med dødstallet viser det, at dødsraten blandt smittede i Danmark er på 4,9 procent. Det vil sige, at knap fem procent af alle de med bekræftet smitte er døde.

Ikke meget smitte

Der er lørdag 40 nye bekræftede tilfælde af smitte med coronavirus. Særligt dette tal bider Christian Wejse, speciallæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitetshospital og lektor i folkesundhed ved Aarhus Universitet, mærke i.

– Det, jeg især hæfter mig ved, er antallet af nye bekræftede tilfælde. Det er kun på 40, og det er et rigtig flot tal, siger Christian Wejse til Ritzau.

Tidligere har der været dage, hvor antallet af nye bekræftede smittetilfælde har været endnu lavere. Wejse kalder generelt tallene “meget, meget fornuftige”. Men han bemærker også, at smitten stadig er i samfundet.

– Vi er ikke ovre coronakrisen endnu. Det er vi først, når vi har registreret nul nye smittetilfælde i mange dage i træk. Det ser ud til, det tager lidt længere tid at nå derned, end man kunne have håbet på. Det bliver ved med at ligge og simre på det her lave antal. Det betyder, at der stadig er en smitterisiko. Smitten er dog meget ujævnt fordelt geografisk, siger han.

Smitten findes i høj grad i hovedstadsområdet og enkelte dele af Sjælland. “Det skal vi fortsat være opmærksomme på”, siger Christian Wejse.

Del din kommentar