Skip to main content

Beskyldt for at bryde loven 11 gange

Carla Sands' tweets med støtte til Trump og kritik af Demokraterne er i strid med loven, mener kontrolorgan

Den tidligere amerikanske ambassadør Carla Sands har gentagne gange brugt sin officielle Twitter-konto til at ytre støtte til Trump og foretage “målrettede angreb” på fremtrædende demokratiske politikere, hedder det i en indberetning fra et føderalt kontrolorgan til præsident Joe Biden. Her taler Carla Sands med pressen under valgfesten på Copenhagen Marriott Hotel onsdag 4. november 2020. Sands forlod Danmark, da Joe Biden overtog præsidentposten i USA i januar. Foto: Philip Davali/Scanpix

Den tidligere amerikanske ambassadør Carla Sands har gentagne gange brugt sin officielle Twitter-konto til at ytre støtte til Trump og foretage “målrettede angreb” på fremtrædende demokratiske politikere, hedder det i en indberetning fra et føderalt kontrolorgan til præsident Joe Biden. Her taler Carla Sands med pressen under valgfesten på Copenhagen Marriott Hotel onsdag 4. november 2020. Sands forlod Danmark, da Joe Biden overtog præsidentposten i USA i januar. Foto: Philip Davali/Scanpix

Carla Sands, der er USA’s tidligere ambassadør i Danmark, beskyldes for at have overtrådt en lov om politisk aktivitet, mens hun var ambassadør i Danmark.

Det fremgår af en indberetning fra et officielt kontrolorgan, U.S. Office of Special Counsel (OSC), til præsident Joe Biden.

Det skriver netmediet Politico.

Blandt andet har Carla Sands brugt ambassadens officielle Twitter-konto til at opfordre amerikanske vælgere til at donere penge til den valgkampagne, der skulle sørge for genvalg af hendes chef, daværende præsident Donald Trump.

Det er i strid med den såkaldte Hatch-lov, der siger, at embedsmænd i den føderale regering – herunder ambassadører – arbejder for alle amerikanske borgere og ikke må være partipolitiske i deres udsagn.

Flere gange har Carla Sands skrevet tweets med kritik af de daværende demokratiske præsidentkandidater. Det gælder blandt andre Joe Biden, Bernie Sanders, Kamala Harris og Pete Buttigieg.

Der har været flere “målrettede angreb” mod dem, fremgår det af den indberetning, der nu er sendt til Biden.

Sands har desuden postet en lang række tweets fra forskellige grupper, der støtter Trump.

Artikler fra det stærkt højreorienterede medie Breitbart med kritik af Demokraterne har hun også gengivet på ambassadens officielle Twitter-konto.

– Ambassadør Sands’ overtrædelser af Hatch-loven skete bevidst og forsætligt, hedder det i indberetningen.

Sands kendte til Hatch-loven og fik over flere måneder en række advarsler fra andre embedsmænd i Washington om, at hun overtrådte loven med sine tweets.

I alt 11 gange er hun blevet undervist i eller mindet om indholdet af Hatch-loven.

Den tidligere ambassadørs advokater skriver i et svar til OSC, at de er uenige i de “juridiske analyser og konklusioner”.

Det har ikke været muligt for Politico at få en kommentar fra Carla Sands selv.

Sands forlod posten som ambassadør i Danmark i januar. Hun er midlertidigt blevet afløst af charge d’affaires Stuart A. Dwyer, indtil Biden udpeger en ny ambassadør.

Sands bor i Pennsylvania nu. Der er forlydender om, at hun vil forsøge at blive valgt ind i USA’s Kongres, skriver Politico.

Ikke først tweet-ups

I 2019 ville Donald Trump have fingre i Grønland. Det skabte en del røre.

Grønland var (er) ikke til salg, og det faldt den Trump for brystet, og han aflyste et ellers planlagt besøg i Danmark.

Bare få timer før Donald Trumps aflysning af sit statsbesøg i Danmark i september 2019 varmede USA’s ambassadør i Danmark, Carla Sands, op til præsidentens ankomst med en besked på Twitter.

– Danmark er klar til besøget af USA’s præsident! Partner, allieret ven, skrev Carla Sands dengang i tweetet.

Herunder kan du se et billede af Carla Sands’ tweet

Omkring to timer senere overraskede Trump, da han ligeledes på Twitter meddelte, at statsbesøget 2. og 3. september ikke bliver til noget i denne omgang.

Nyheden var ikke bare stor i Danmark. Den lå også øverst på flere af de største amerikanske mediers hjemmesider.

“Trump aflyser tur til Danmark, efter at statsminister siger, at Grønland ikke er til salg”, skriver NBC News.

Overskriften henviste til, at statsminister Mette Frederiksen (S) blankt har afvist, at det kan komme på tale at sælge Grønland til USA, som Trump har gjort sig overvejelser om.

Medier undrer sig

NBC News undrede sig over Trumps beslutning.

– Trumps pludselige aflysning kommer som en overraskelse, eftersom Det Hvide Hus oprindeligt oplyste om turen, at den ikke var relateret til Trumps Grønlands-ambitioner, skriver NBC News.

Mediet gengiver, at Trump såede tvivl om sit besøg i København.

– Vi tager til Polen, og så tager vi måske til Danmark, svarede Trump i forbindelse med, at han blev spurgt ind til et muligt køb af Grønland.

Ville købe Grønland

Det var erhvervsavisen The Wall Street Journal, som var først med afsløringen af, at Trump havde spurgt sine rådgivere om muligheden for at købe verdens største ø.

Historien blev indledningsvist taget med et gran salt, og mange kommentatorer valgte at se det hele fra en humoristisk side.

Men Trump mente det åbenbart alvorligt. Han sammenlignede han et køb af Grønland med “en stor ejendomshandel”.

Samme dag fastslog Mette Frederiksen under et besøg i Grønland, at øen “ikke er på markedet”, skrev Fox News.

Del din kommentar