Skip to main content

Bilister raser over cyklisterne

Bilister oplever, at cyklister skider på færdselsreglerne

Cyklister overholder ikke lovene, mener bilisterne. Arkivfoto: Scanpix

Cyklister overholder ikke lovene, mener bilisterne. Arkivfoto: Scanpix

– Langt hovedparten af cyklister kører forsvarligt og er opmærksomme på trafikreglerne og de andre trafikanter. Numerisk set er der rigtig mange cyklister, og på den baggrund er det “logisk”, at vi ser mange trafikforseelser her.

Ordene er fra politiassistent og talsmand for Færdselspolitiet, Christian Berthelsen, og de er plukket i en pressemeddelelse fra Applus Bilsyn. Den handler om at mange bilister mener, at cyklister er de værste medtrafikanter.

Berthelsen fortsætter:

– Når det er sagt, kan vi dog også gennem vores færdselsindsatser konstatere, at mange cyklister bøjer trafikreglerne og tolker dem til deres egen fordel. Vi oplever mange cyklister, som kører over for rødt lys, mod trafikken eller på fortovet. Sådan kørsel skaber utryghed og farlige situationer i trafikken, hvoraf nogle ender i uheld, siger han.

80 procent af de 1.601 bilister, som medvirker i en undersøgelse om trafikforseelser foretaget af Applus Bilsyn, svarer at cyklister er den gruppe af bløde trafikanter, der oftest overskrider trafikreglerne. Det er dog vigtigt at huske på, at der altså er langt flere cyklister end for eksempel knallerister.

Drønfarligt

Det hjælper dog ingenlunde cyklisternes omdømme, at Nordjyllands Politi onsdag kan løfte sløret for en ærgerlig optælling baseret på en kort kontrol på Borgergade i det centrale Aalborg onsdag morgen.

Her var politiet nemlig til stede i halvanden time mellem klokken 6.30 og 8. Det kastede 39 sigtelser af sig. De 32 kørte over for rødt, oplyser politiet i en pressemeddelelse. Lederen af Operativ Færdsel, politikommissær Thomas Ottesen, er mildt sagt ikke imponeret.

– Hvis man kører over for rødt, og man i øvrigt heller ikke benytter lys eller lygter på sin cykel, så skaber man farlige situationer, hvor man ikke længere selv er herre over, hvad der kan ske i trafikken. Man sætter ikke bare sig selv, men også andre, for eksempel en bilist, i en uheldig situation, siger han.

– Vores kontrol af cyklister handler om trafiksikkerhed. Det er farligt at køre over for rødt og uden lys på cyklen – og cyklister er udsatte, hvis der sker en ulykke, lyder det.

De øvrige sigtelser gjaldt for seks, der ikke havde lys på cyklen og en, der kørte på fortovet.

Del din kommentar