Black friday: Her er dine bytte-rettigheder

Bytte- og returret afhænger blandt andet af, om du handler online eller i fysiske butikker. Og du har ikke altid krav på at få pengene tilbage.

Udgivet Opdateret

“Chokpris, kun i dag, kun fem tilbage på lageret”.

De gode tilbud ryger hurtigt på black friday, som for alvor har fået fat i de danske forbrugere.

(I galleriet over artiklen fortæller Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen og Forbruger Europa om dine rettigheder. Og mangel på samme).

Men netop fordi stemningen er hektisk, risikerer du at være for hurtig til at svinge dankortet.

– Og så risikerer man at brænde inde med en vare, som ikke kan byttes, hvis man fortryder sit køb, siger Lars Arent, der er leder af Forbruger Europa.

Artiklen fortsætter under videoen

Hvis du handler online, har du som hovedregel 14 dages fortrydelsesret.

Hvis du derimod handler i gågaden, bestemmer butikkerne selv, om de vil returnere dine fejlkøb.

– Her snubler forbrugerne nogle gange i, at de er blevet så vant til, at butikkerne altid yder den service. Derfor tror folk fejlagtigt, at de har ret til at bytte eller få pengene tilbage, men sådan er reglerne ikke, siger Lars Arent.

Tjek reglerne

Så tjek butikkens returregler, før du vælter tilbud ned i kurven. Det er især vigtigt, hvis du bruger black friday til at shoppe julegaver.

Her skal du også vide, at der er forskel på bytteret og returret.

– Bytteret betyder, at man kan bytte til en anden vare eller muligvis få et tilgodebevis, forklarer Bo Dalsgaard, der er jurist og chefkonsulent i Dansk Erhverv.

– Returret betyder derimod, at man kan returnere varen og få pengene tilbage, siger han.

Pas på datoerne

Du skal også være sikker på, at du ikke snubler i datoerne.

For selv om du køber online, hvor du har en lovpligtig fortrydelsesfrist på 14 dage, så er der stadigvæk lang tid til jul.

– Hvis gaven først skal gives juleaften, skal man sikre sig, at butikken tilbyder udvidet returfrist, siger Bo Dalsgaard.

Det er også smart at skele til fragtpriserne. Nogle webbutikker bruger det som konkurrenceparameter, at de har gratis fragt, når du køber eller sender varen retur.

Andre butikker har regler om, at du selv skal betale.

– Så det vil være fint at tjekke. For man har ikke lovkrav om gratis fragt, men man kan spare penge, hvis butikken selv tilbyder det, siger Bo Dalsgaard.

Brug fornuften

Sidste råd lyder, at du skal bruge din sunde fornuft.

I oktober anmeldte e-mærket nemlig 150.000 falske webshops til politiet. Og svindlerne ved godt, at vi er ekstra hurtige på aftrækkeren til black friday.

Derfor kan du hurtigt blive ledt ind på falske hjemmesider.

– Samtidig føler man måske, at man skal skynde sig, før varen er udsolgt – og det kan være svært at gennemskue, om priserne er mistænkeligt billige, fordi alting i forvejen er billigt, siger Lars Arent og fastslår:

– Så dobbelttjek, hvem du handler med, før du køber.

De er der allerede

Mange danske butikker reklamerer allerede med forskellige tilbud, selv om der stadig er en uge til black friday.

Flere af de tilbud, som forbrugerne præsenteres for, er dog ikke nødvendigvis reelle tilbud. Sådan lyder advarslen fra Forbrugerrådet Tænk.

– Man skal være opmærksom på, at mange af de tilbud, som bliver lagt frem i forbindelse med black friday, ikke er så gode, som de lyder til at være.

– Og det skyldes, at prisudviklingen på varerne tit er skruet op i perioden op til black friday. Det er der flere undersøgelser, der viser, forklarer Maria Liljeqvist, seniorjurist hos Forbrugerrådet Tænk.

29 procent op i pris

Hun nævner blandt andet en undersøgelse fra Ekstra Bladet og prissammenligningstjenesten Pricerunner, som blev lavet op til singles day, der er en anden af årets store forbrugsfester.

Undersøgelsen viste ifølge hende, at helt op til 29 procent af varerne var sat op i pris op til singles day.

– Det samme gør sig gældende i forhold til black friday, så man skal huske at tænke sig godt om, bemærker Maria Liljeqvist.

Handler for 1,94 milliarder kroner

Sidste år endte det samlede salg herhjemme på black friday på 1,94 milliarder kroner ifølge tal fra betalingsselskabet Nets.

Det var derved otte procent under de 2,12 milliarder kroner, der blev solgt for i rekordåret 2017.

Black friday er i år den 29. november.

Powered by Labrador CMS