Borgere jubler over buet fodgængerfelt

Det er nok det eneste af sin slags i Danmark. Måske endda i hele verden. Ét er dog sikkert: Et buet fodgængerfelt har fået stor opmærksomhed. Både blandt byens borgere og andre kommuner.

Udgivet Opdateret

Det kan måske umiddelbart give en fornemmelse af, man har fået en tår over tørsten på den nærliggende ‘John’s Bodega’, når man nærmer sig ‘Fotorama-krydset’ i Hammel i Favrskov Kommune.

Det firebenede kryds – Voldbyvej/Østergade/Nørrevangsvej – midt i byen lægger nemlig asfalt til Danmarks (måske) første buede fodgængerfelt.

Til stor glæde for byens borgere.

Artiklen fortsætter under videoen

Østergade er Hammels hovedgade og samtidig er krydset, der blandt andet består af et 90 graders sving, en af byens hovedfærdselsårer.

Tidligere har der været en enkelt fodgængerovergang af den klassiske slags. Den kunne dog let overses, hvis man som bilist kom kørende ad Voldbyvej; den lå nemlig umiddelbart efter det skarpe højresving.

På andre tanker

I stedet for at udvide med endnu et almindeligt fodgængerfelt – hvilket vil give et ‘hul’ på fem meter – skulle der tænkes andre tanker. Det blev der i Trafik og Veje på byens Rådhus, hvor Per Øster arbejder. Helt nøjagtigt inde i ingeniørens hoved.

– Hvordan kan vi lave det mest hensigtsmæssigt, så det ikke kommer som en overraskelse, siger Per Øster til Newsbreak.dk, der også fortæller, at kommunen har modtaget flere henvendelser fra borgere, der har følt sig utrygge i krydset.

Som sagt, så gjort. Der gik nemlig ikke længe, før en ide poppede op hos Per Øster:

– Hvorfor prøver man ikke bare et buet et?

Som sagt, så gjort.

Godkendt

Ideen blev nedfældet og sendt til godkendelse hos politiet, som er den myndighed, der tager sig af kommunernes forslag vedrørende fodgængerfelter.

På trods af fodgængerfeltet er utraditionelt, overholder det ifølge Per Øster alle gældende regler.

Og så gik det stærkt. En måned efter politiets blåstempling og en opadvendt tommelfinger fra politikerne og den kommunale vejmyndighed, var de buede striber i det befærdede kryds for cirka en uge siden en realitet. Til stor glæde for byens brugere og borgere.

Bilister har ændret adfærd

I krydsets ene hjørne ligger Kirkens Korshær. I den forretning har Solveig Pedersen arbejdet i 20 år. Hun er begejstret. Endda rigtigt begejstret.

Hun fortæller, at bilisterne i den forløbne uge har kørt mere fornuftigt end før:

– De er mere opmærksomme på det og kører ikke så stærkt, siger Solveig Pedersen.

Solveig Pedersen, Hammel, fortæller om bilister, der sætter farten ned. Og færre parkerede biler i selve krydset. Foto: Jørgen Rosengren/Newsbreak.dk.
Solveig Pedersen, Hammel, fortæller om bilister, der sætter farten ned. Og færre parkerede biler i selve krydset. Foto: Jørgen Rosengren/Newsbreak.dk.

Hun fortæller videre, at den buede fodgængerovergang har formindsket antallet af parkerede biler i selve krydset.

At der bliver kørt stærkt i krydset og parkeret uhensigtsmæssigt bakkes op af flere andre af de omkringliggende erhvervsdrivende.

“Hvad har de gang i”?

En anden, der glæder sig over fodgængerfeltet, er Bent Eriksen.

Han er netop vendt hjem fra ferie og på første tur med hunden forbi det ny kryds, stoppede han op og kiggede den anderledes overgang.

– Min første indskydelse var: “Hvad har de gang i”, siger han til Newsbreak.dk.

Bent Eriksen, Hammel, glæder sig og er ikke i tvivl om, at den buede løsning er en fornuftig en af slagsen. Foto: Jørgen Rosengren/Newsbreak.dk.
Bent Eriksen, Hammel, glæder sig og er ikke i tvivl om, at den buede løsning er en fornuftig en af slagsen. Foto: Jørgen Rosengren/Newsbreak.dk.

Der skulle dog ikke gå længe, før han kunne se fornuften i den udvidede overgang i krydset, hvor en del skolebørn går gennem.

Stor opmærksomhed

Det er ikke umiddelbart lykkes Per Øster at finde andre steder, hvor der er malet buede striber i et kryds. Der kan dog være et enkelt sted i udlandet, oplyser han.

Det buede fodgængerfelt har fået opmærksomhed ud over både Hammel og Favrskov.

– Jeg har fået henvendelser fra flere kommuner  – blandt andet København, siger Per Øster, der håber, ideen kan bruges andre steder i landet.

Eller måske i verden, hvem ved?

I hvert fald er der nu større mulighed for at krydse ‘Fotorama-krydset’ i et fodgængerfelt.  Også når man kommer fra John’s Bodega.

Pris for hele herligheden, inklusiv flyttet kansten og brønddæksel: 100.000 kroner.

Powered by Labrador CMS