Borgmester bekymret: 1500 unge fester

I denne og næste uge samles unge og fester på campingplads ved Øster Hurup. Det er borgmester loren ved.

1000 unge i denne uge og 1500 i næste gør borgmesteren bekymret. (NB: Dette er et arkivfoto fra Jelling Festival 2016.) Foto: Sonny Munk Carlsen/Scanpix
Udgivet Opdateret

Borgmesteren i Mariagerfjord Kommune, Mogens Jespersen (V), havde helst været Skyland Beach Camp, som finder sted ved Øster Hurup i denne og næste uge, foruden.

Arrangementet på den nordjyske østkyst er for festglade unge og samler 1000 personer på campingpladsen i denne uge og op mod 1500 i næste. Længere nede i artiklen kan du læse om, hvordan Skyland forsøger at undgå smittefaren.

Mogens Jespersen mener, at det nok er “lidt uansvarligt” med tanke på coronasituationen. Men han stoler på, at sundhedsmyndigheder og politi, som har tilladt arrangementet, har styr på det.

– Man kan ikke lukke hele sommerlandet ned. Jeg er selvfølgelig lidt bekymret, men stoler på, at politiet har styr på det.

– Det er trods alt under kontrollerede forhold. Jeg støtter mig op af, at politiet har undersøgt sagen. Så længe politiet har tjek på det, så er jeg ganske rolig, siger Mogens Jespersen.

Han fortæller, at folk lige så godt kan blive smittet med på stranden ved siden af, hvor de “ligger som sild i en tønde”. Men han vil være ked af, hvis arrangementet bliver årsag til et lokalt udbrud af coronavirus.

Superspreder-situation

To virologer udtrykker over for DR Nyheder bekymring over arrangementet. Det bliver af virolog ved Aarhus Universitet Søren Riis Paludan betegnet som en “risiko for, at der sker unødvendig spredning”.

Allan Randrup Thomsen, der er professor i eksperimentel virologi ved Københavns Universitet, påpeger, “at denne her virus trives i det, vi kalder superspreder-situationer, og det er sådan noget som det her”.

Skyland Beach Camp havde egentlig plads til op mod 6000 gæster. Men deltagerantallet er skåret på grund af coronarestriktioner.

Superspredere står for det meste

Et dansk studie har tidligere påvist, at superspredere står for langt størstedelen af smitten med coronavirus.

En superspreder er en smittet person, der smitter mange andre. Om supersprederne skyldes biologiske faktorer, uheldig timing, social adfærd, eller at de indgår i særlige risikable begivenheder, ved forskerne endnu ikke, skriver Politiken.

Samtidig viser studiet, at smitten i høj grad sker ved store begivenheder, eksempelvis festivaler og koncerter.

Og fordi Danmark fortsat har forbudt større arrangementer, har man også begrænset superspredernes maksimale antal kontakter med andre.

– Vores forskning bekræfter, at superspredere er en vigtig motor i epidemien, og forklarer, hvorfor smitten ikke er gået op, efter at vi åbnede for samfundet, siger Lone Simonsen til Politiken.

Pladsen delt op

Campingpladsen er delt op i mange små områder. Derfor er det muligt at holde begivenheden uden at bryde forsamlingsforbuddet.

Området for de såkaldte camps med unge mennesker er delt op med maksimalt 50 beboere i hver camp. Desuden er der skruet op for rengøring og hygiejne.

Arrangørerne af Skyland Beach Camp er løbende i kontakt med politiet. Nordjyllands Politi oplyser til DR Nyheder, at der umiddelbart ikke bør blive problemer med at overholde forsamlingsreglerne, da det er et stort område.

Gæster bliver opfordret til at lade sig teste, når de tager hjem fra festlighederne. Og der er en plan for, hvad der skal ske, hvis en eller flere deltagere viser tegn på smitte, oplyser arrangøren til DR.

Den nuværende udgave af Skyland Beach Camp slutter fredag. 5. juli bliver der åbnet for næste udgave.

Powered by Labrador CMS