Skip to main content

Borgmester forstår ikke nedlukning

De nye oplysninger undrer borgmesteren i Læsø Kommune.

Læsø blev lukket ned til trods for, at der ingen cluster 5-smitte var fundet på øen. Foto: Scanpix.

Læsø blev lukket ned til trods for, at der ingen cluster 5-smitte var fundet på øen. Foto: Scanpix.

Citathistorie: DR Nordjylland.

Det undrer Læsøs borgmester Karsten Nielsen (DF), at der aldrig har været konstateret smitte med cluster 5 på Læsø, når øen er blandt de syv kommuner, der er pålagt ekstra restriktioner.

Det fortæller DR Nordjylland.

På et pressemøde den 5. november fik de syv nordjyske kommuner besked om, at de skulle isoleres fra resten af landet.

– Det er de syv kommuner, hvor sundhedsmyndighederne ser størst forekomst af smitte med den her minkvariant, sagde statsminister Mette Frederiksen (S).

Bekymringen gjaldt særligt en variant, som er konstateret hos 12 personer i Nordjylland.

Den variant er senere blevet kendt som cluster 5, men den har altså aldrig været på Læsø. Hverken hos mink eller hos mennesker. Det bekræfter Statens Serum Institut i et svar til DR.

Forundret borgmester

De nye oplysninger undrer borgmesteren på Læsø, Karsten Nielsen (DF).

Da han forud for nedlukningen blev orienteret af henholdsvis sundhedsminister Magnus Heunicke (S) og statsminister Mette Frederiksen (S), sad han med det klare indtryk, at der var fundet cluster 5 på Læsø, og at det var begrundelsen for, at øen skulle lukkes ned.

– Det var min absolutte antagelse, siger han.

Forskellige opfattelser

I de andre isolerede kommuner i Nordjylland har borgmestrene forskellige opfattelser af den begrundelse for nedlukning, de fik af statsministeren og sundhedsministeren inden pressemødet.

Frederikshavns borgmester Birgit S. Hansen (S) forstod, at man lukkede kommunerne for at masseteste borgerne og på den måde finde ud af, om der var cluster 5.

Vesthimmerlands borgmester Per Bach Laursen (V) siger, at han fik at vide, at de fleste af de 12 personer med cluster 5 bor i Vendsyssel. Han tog det derfor for givet, at der også var mindst én med cluster 5 i hans kommune.

I Jammerbugt Kommune siger borgmester Mogens Gade (V), at han ikke kan huske helt præcist, hvad der blev sagt på mødet.

Da færgeforbindelsen fra Læsø til fastlandet går til og fra Frederikshavn Kommune, der også er blandt de nedlukkede kommuner, havde det med sikkerhed fået konsekvenser for kommunen, selvom Læsø var blevet holdt fri af nedlukningen.

Men det har også haft en virkning, at øen i sig selv har været lukket ned, mener borgmesteren.

Det gælder for eksempel for butikslivet.

– Der har været langt mellem kunderne, og det er lige meget, om det har været dagligvarebutikker eller andre butikker, så selvfølgelig har vi mistet penge i vores forretninger, siger Karsten Nielsen.

Derudover er skoleelever i de mellemste klasser blevet holdt hjemme.

Det rigtige at gøre

Med fund af ‘cluster 5’ som argument for nedlukningen var borgmesteren ikke i tvivl om, at det var rigtigt at lukke øen ned.

– Vi har jo allesammen set frem til den vaccine, der kunne hjælpe os over det, og hvis den kunne blive saboteret, så var det jo utrolig træls, at Læsø og de andre kommuner skulle være en del af det. Det ville næsten ikke være til at leve med, siger han til DR Nordjylland.

Når det nu viser sig, at der ikke er fundet ‘cluster 5’ på Læsø, forstår borgmesteren ikke, hvorfor han ikke fik det at vide, da han blev ringet op af statsministeren.

– Det, der undrer mig, er, at jeg ikke under briefingen fra hverken Heunicke eller statsministeren fik en bemærkning om, at der godt nok ikke er fundet noget på Læsø, men at grunden til, at man er nødt til at tage os med, er det og det. Det ville have klædt dem, siger Karsten Nielsen.

Den viden ville have været brugbar i forhold til at tale med øboerne om nedlukningen, mener han.

– Som politiker står man jo til ansvar over for borgerne i forhold til, om det er i orden, og der føler jeg mig en lille smule underformidlet med oplysninger.

DR Nordjylland har bedt om en kommentar fra henholdsvis statsminister Mette Frederiksen og sundhedsminister Magnus Heunicke samt en række socialdemokrater.

Men det er ikke lykkedes at få et interview med nogen af dem.

I et skriftligt svar til DR forklarer Sundhedsministeriet dog, at Læsø er blandt de syv kommuner, hvor der, når man tager flere varianter med i betragtning, er konstateret mest smitte fra mink til mennesker:

”Langt størstedelen af de minkrelaterede smittetilfælde, vi den 5. november havde set i Danmark, var fundet i Nordjylland. Derfor var sundhedsmyndighedernes vurdering, at det var nødvendigt at sætte ind med restriktioner i de syv kommuner, hvor der var stor forekomst af personer smittet med minkvarianter af virus. Læsø var en af disse syv kommuner,” skriver ministeriet.

Del din kommentar