Minister vil give mere hjælp

Danmark har mange tilbud til let skadede soldaterveteraner, men det kniber med hjælpen til de hårdest ramte. Derfor vil forsvarsminister Trine Bramsen (S) nu sætte flere penge af til Veterancentret

Forsvarsminister Trine Bramsen (S) vil give mere hjælp til de hårdest ramte krigsveteraner. (Foto: Ida Guldbæk Arentsen/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

Citathistorie: Kristeligt Dagblad.

Det er en del år siden, Danmark fik mange soldater sendt hjem i ligkister.

At være udsendt til konfliktområder kan dog stadig give sår på sjælen, men nye krigsveteraner står med andre udfordringer end de, der blev sendt ud i forreste krigszone i Afghanistan og Irak for 10-15 år siden.

Derfor er tiden moden til at lægge indsatsen for krigsveteranerne om, mener forsvarsminister Trine Bramsen (S). Hendes ministerium har gennemført en større evaluering af veteranindsatsen i Danmark, hvis resultater først offentliggøres i detaljer efter sommerferien.

Det skriver Kristeligt Dagblad.

Allerede nu løfter ministeren dog sløret for nogle af konklusionerne – og i hvilken retning, indsatsen skal ændres.

– Evalueringen kommer til at pege på, at der findes relativt mange tilbud, også fra de frivillige organisationer, som er rettet mod de let skadede veteraner, men at vi overhovedet ikke er gode nok til at få fat i de meget skadede veteraner og have tilbud til dem. Der kommer mit hovedfokus til at ligge for at styrke indsatsen yderligere, siger Trine Bramsen.

Hun vil endnu ikke svare på, hvor mange penge der skal tilføres, eller hvordan de mere detaljeret skal bruges. Det må vente, men der skal flere penge til, understreger hun.

– Et andet område, jeg vil styrke, er området for børn og familier til udsendte. Den 1. marts åbnede jeg en ny familieenhed under Veterancentret, og vi skal være endnu bedre til at støtte børn af udsendte med de bekymringer, børnene kan have, siger Trine Bramsen.

Problemer med PTSD

Veterancentret har hjemme i Ringsted og blev oprettet i oktober 2011, præcis et år efter, at den daværende VK-regering vedtog, at landet skulle have en egentlig veteranpolitik. Baggrunden var, at mange soldater blev dræbt eller kom skadede hjem efter de skarpe konflikter i blandt andet Eksjugoslavien. Afghanistan og Irak. Det skabte et behov for at tage sig bedre af både soldaterne og deres pårørende – samt ikke mindst at sikre samfundets anerkendelse af deres indsats.

VIVE, Det Nationale Forsknings- og Analysecenter for Velfærd, tidligere Socialforskningsinstituttet, udgav i 2012 den hidtil mest omfattende undersøgelse af, hvordan det var gået 26.000 udsendte soldater fra perioden 1992 til 2009.

Den viste, at veteranerne generelt klarede sig bedre end en tilsvarende kontrolgruppe, der ikke havde været udsendt. Inden udsendelsen var soldaterne typiske sundere, havde færre psykiske problemer og var mindre kriminelle end kontrolgruppen. En del blev dog syge af at have været afsted, både på kort og længere sigt.

Tre år efter hjemkomsten havde fire procent af soldaterne udviklet en psykisk sygdom, typisk PTSD, posttraumatisk belastningsreaktion, hvilket lå lidt over kontrolgruppens niveau.

Fakta om PTSD:

* Posttraumatisk stresslidelse (PTSD) er en psykisk lidelse. Den kan optræde, efter at man har været vidne til eller selv deltaget i livstruende hændelser såsom krig, tortur, voldtægt, overfald, bilulykker, naturkatastrofer, brand, alvorlige ulykker, terroristangreb og røveri.
* PTSD er beskrevet langt tilbage i tiden. Der er skriftlige beskrivelser tilbage fra den amerikanske borgerkrig. Her var lidelsen kendt som Da Costas Syndrom. Under Første Verdenskrig blev lidelsen kaldt granatchok.
* Det antages, at cirka en procent af befolkningen til enhver tid lider af PTSD. Blandt soldater, som har været i krig, og blandt ofre for katastrofer er hyppigheden højere – cirka 10 procent. Efter voldtægt er den 30 procent.
* Vedvarende symptomer på overfølsomhed og anspændthed, såsom søvnproblemer, irritation eller vredesudbrud er hyppige. De fleste har vanskeligt ved at koncentrere sig og er anspændte.
* Mange oplever en stadig genoplevelse af den skræmmende hændelse både i vågen tilstand og under søvn.
* PTSD er en relativ langvarig og ikke sjælden kronisk tilstand.
* Ved kronisk PTSD har man perioder med øgede symptomer. Herefter går lidelsen tilbage eller mildnes, men for nogen kan symptomerne være konstante og alvorlige i lang tid.
Kilde: sundhed.dk og netdoktor.dk

Forskerne tog dengang det forbehold, at psykiske problemer kan melde sig, mange år efter at man er kommet hjem, hvorfor flere af de senest hjemvendte soldater kunne blive sygdomsramt senere.

Netop de sene skadevirkninger er en af bevæggrundene for Trine Bramsens kommende initiativer.

– De soldater, der kommer hjem i dag, har ikke de samme behov som dem, der har været udsendt tidligere. Derfor er jeg optaget af, at vi både kan samle dem op, der er ramt af PTSD fra tidligere missioner i for eksempel Afghanistan og Irak, og at vi samtidig har indsatser for dem, der kommer hjem i dag, siger hun.

Powered by Labrador CMS