Skip to main content

Chok-år for fødselsdagsprins

Kontrakt med Netflix, flytning til USA og tilbagetræden fra kongehuset. Det forgangne år har været vildt.

Tirsdag fylder prins Harry 36. KLIK for flere billeder. Foto: Henry Nicholls/Scanpix
Tirsdag fylder prins Harry 36. KLIK for flere billeder. Foto: Henry Nicholls/Scanpix
Foto: Simon Dawson/Scanpix
Foto: Simon Dawson/Scanpix
Foto: MATT SAYLES/Scanpix.
Foto: MATT SAYLES/Scanpix.
Foto: Damir Sagolj/Scanpix.
Foto: Damir Sagolj/Scanpix.

Selv om der er godt en fjerdedel tilbage af året, har 2020 allerede været et af de mest markante for britiske prins Harry.

Den 15. september fylder han 36 år og kan se tilbage på et begivenhedsrigt år.

(Du kan se flere billeder af fødselaren i galleriet over artiklen).

2020 begyndte med et brag.

Prins Harry oplyste, at han og hustruen, hertuginde Meghan, trak sig som fremtrædende medlemmer af det britiske kongehus til fordel for et langt mere privat – og til gengæld selvfinansieret – liv i USA med parrets etårige søn, Archie.

Parret har investeret i et palæ i kystbyen Santa Barbara nord for Los Angeles i den amerikanske delstat Californien, hvor hertuginden er født og opvokset.

Derfra vil parret definere sin nye rolle, som vil blive evalueret efter 12 måneder, har det britiske kongehus tidligere oplyst.

Parret har dog allerede slået rod ovre på den anden side af Atlanten med etableringen af at produktionsselskab, som skal skabe dokumentarer, spillefilm og børneprogrammer til Netflix.

– Vi vil fokusere på at lave indhold, der oplyser, men også giver håb. Som nye forældre er det vigtigt for os at lave inspirerende familieprogrammer, har parret udtalt i en pressemeddelelse.

Tilbagetrædelsen fra de royale forpligtelser og flytningen til USA kom efter en langvarig, verserende konflikt mellem parret og især de britiske tabloidmedier, som prins Harry har et yderst anstrengt forhold til.

12 år, da Diana døde

Prins Harry var blot 12 år gammel, da han mistede sin mor, prinsesse Diana, som omkom i en trafikulykke i Paris.

Året forinden var hun blevet skilt fra prins Harrys far, prins Charles, efter et stormfuldt ægteskab.

Traumet over morens død har sat sig dybt i prins Harry.

Som yngre festede han hårdt. Paparazzofotografer forevigede ham i mindre flatterende situationer, blandt andet i beruset tilstand ude af stand til at stå på sine ben, storrygende, splitterravende nøgen og til en kostumefest iført nazistiske symboler.

Prinsen har siden fortalt, hvordan han i teenageårene lukkede af for sine følelser, som han senere har fået bearbejdet hos en psykolog.

Og netop mental sundhed er blevet en af hans mærkesager.

Sammen med sin to år ældre storebror, prins William, og svigerinde, hertuginde Catherine (ofte omtalt hertuginde Kate, red.) står han bag initiativerne “Heads Up” og “Heads Together”, som sætter fokus på mental sundhed og opfordrer til at tale højt og åbent om det og søge hjælp.

Udstationeret i Afghanistan

Prinsens anden store mærkesag er Invictus Games – et multisportsstævne for soldater og veteraner med psykiske eller fysiske skader.

Prins Harry har selv gjort tjeneste i det britiske forsvar og været udstationeret til Afghanistan flere gange.

Ved åbningen af Invictus Games i 2015 fortalte han, hvordan synet af en kiste med liget af en dræbt dansk soldat har ætset sig ind i ham.

– Flyet var et ud af mange, som transporterer mænd og kvinder hjem, hvis liv er ændret for evigt. Nogle af disse har også bragt det ultimative offer. Jeg er slet ikke i tvivl om, at mine to udsendelser til Afghanistan har ændret retningen af mit liv, fortalte han.

Blind date

I 2016 tog hans liv endnu en drejning.

På en blind date sat op af en fælles bekendt mødte han den amerikanske skuespillerinde Meghan Markle, kendt fra successerien “Suits”, som han senere blev gift med.

Samme år bekræftede prins Harry forholdet, da han langede ud efter de britiske tabloidmedier for at udsætte hende for sexisme og racisme og jagte hende.

En konflikt, som stadig bliver behandlet i retten efter anklager om aflytninger og offentliggjorte breve og sms’er og artikler med racistiske og sexistiske undertoner.

– Jeg mistede min mor, og nu ser jeg min hustru blive offer for de samme stærke kræfter, sagde prins Harry i en erklæring.

Kort efter trak parret sig som bekendt tilbage fra det britiske kongehus og er nu ved at åbne det næste kapitel.

Del din kommentar