Skip to main content

Chok-dokumentar revser burgergiganter

Det svenske tv-program 200 Sekunder har bragt chokerende afsløringer om landets Burger King-restauranter.

Genbrug af gammelt mad, fusk med datomærkninger og rotter på gulvet er blandt de historier, svenske Burger King-ansatte fortæller i det svenske tv-program 200 Sekunder.

Programmet har talt med 14 tidligere ansatte, der alle har hver deres chokerende historie. Det skriver avisen Aftonbladet, der er med til at producere programmet.

Blandt andet fortæller en tidligere ansat – Björn – om systematisk fusk med datomærkninger på den restaurant, han arbejdede på:

– Al mad i kølerummet er mærket med, hvornår det går på dato. Det første man gør, når man møder ind om morgenen, er at bytte om på datomærkaterne, siger han i programmet.

Han fortæller også, at færdigstegte bøffer får lov at ligge i timevis, før de serveres. Det gøres ved at genindstille en timer, der bipper, når varerne har ligget for længe.

Andre tidligere ansatte i programmet fortæller om servering af burgere med muggent brød og gammelt kød, rotter på gulvet i restauranterne og om at servere mad, der har ligget på gulvet.

Massive hygiejneproblemer

Det svenske program har samtidig fået indsigt i samtlige kontrolrapporter, de svenske fødevaremyndigheder har foretaget af Burger Kings restauranter i perioden januar 2017 til juni 2019.

Der viser det sig, at restauranterne i en tredjedel af alle tilfælde har fået anmærkninger. Det er sket af årsager som mangelfuld rengøring, skadedyr og dårlig håndtering af såvel temperaturer som madhygiejne.

Foruden har det vist sig, at franchisetagere i en intern gruppe har advaret hinanden om, hvornår det kunne tænkes, at fødevaremyndighederne ville komme på de ellers uanmeldte kontroller.

Massiv granskning

I kølvandet på programmets afsløringer har Burger King i Sverige valgt at foretage en massiv granskning af alle landets Burger King-restauranter.

Det skriver talsperson for Burger King Scandinavia Rune Sandvik i en skriftlig udtalelse til Aftonposten:

“Vi gennemgår alle vores restauranter i Sverige inden for de næste tre uger. Vi har også startet arbejdet, hvor alle restaurantmedarbejdere gentager allerede gennemført uddannelse i produktstyring og fødevaresikkerhed for at sikre, at alle kender vores rutiner. Desuden gennemfører vi to repetitionskurser specifikt rettet mod restaurantledere og restaurantfranchisetagere i Sverige, som alle forventes at deltage i. Kurserne vil fokusere på arbejdsstyring og på de standarder, der vil være gældende i restauranterne,” skriver han.

Hvad med Danmark?

Newsbreak.dk ville gerne have spurgt Burger Kings ledelse i Danmark, om de svenske afsløringer havde givet anledninger til overvejelser om praksis på danske restauranter.

Dem har det imidlertid ikke været muligt at få en kommentar fra, oplyser Burger Kings danske pressekontakt til Newsbreak.dk.

I skrivende stund har alle kædens 54 restauranter i Danmark en glad smiley fra Fødevarestyrelsen.

Det har dog ikke altid været tilfældet. Newsbreak.dk har skrevet om Burger King i det københavnske storcenter Fields, der i slutningen af 2018 måtte indkassere to sure smileyer på to måneder.

“Gulv på lager til opbevaring af fødevarekontaktmateriale fremstår meget snavset og støvet med cigaretskodder”, lød det da i Fødevarestyrelsens kontrolrapport.

Det kaldte Burger Kings daværende pressechef i Danmark, Kim Ege Møller, uacceptabelt:

– Det er på alle måder uacceptabelt, at en Burger King-restaurant får en sur smiley. Vi gør alt, hvad vi kan, for at rette op på det – vi håndterer det internt, så det ikke sker igen, sagde Kim Ege Møller da til Newsbreak.dk.

Del din kommentar