Corona: Biskop giver præster mundkurv på

Præster skal ikke offentligt sætte spørgsmålstegn ved myndighedernes forordninger under coronakrisen, lyder det fra Roskilde-biskop til stiftets præster.

Biskop Peter Fischer-Møller mener ikke, præster skal blande sig i corona-debatten. Foto: Claus Bech/Scanpix.
Udgivet Opdateret

Flere præster har under coronapandemien været højlydt kritiske over for den måde, krisen er blevet håndteret på af folkekirkens øverste organer. Det gælder blandt andet spørgsmålet om, hvorvidt kirker skal holdes åbne eller lukkede.

Men nu kan præsterne godt stikke piben ind. Det skriver Kristeligt Dagblad.

I hvert fald de præster, som hører til Roskilde Stift.

Artiklen fortsætter under videoen

Det fremgår af et fire sider langt brev, som stiftets biskop, Peter Fischer-Møller, har udsendt for at præcisere, hvordan stiftets præster skal agere som embedsmænd og menighedsledere under coronakrisen:

– Hvad man som præst måtte mene om officielle anvisninger må ikke føre til, at man begynder at lave egne regler eller forvaltningsprincipper. Man er naturligvis velkommen til at forholde sig kritisk og formidle sin kritik til tilsynet (provst og biskop) og Kirkeministeriet, men det duer ikke offentligt at stille spørgsmålstegn ved myndighedernes forordninger, siger han.

Skal undgå forvirring

Hensigten med udmeldingen er at undgå “forvirring og utryghed hos personale og medlemmerne af folkekirken”, skriver biskoppen.

Men ifølge retsteolog Kristine Garde er det problematisk at give denne slags udmeldinger til folkekirkens præster:

– Præsterne må altså ikke deltage i den offentlige debat på lige fod med andre borgere om myndighedernes beslutninger. Det betragter jeg som en uheldig indskrænkning af præsternes ytringsfrihed, hvor velmenende det end kan være tænkt af biskoppen, siger hun og fortsætter:

– Præsternes loyalitet over for myndighedernes forordninger skal måles på, om de overholdes. Om det sker velvilligt eller modvilligt, kan biskoppen ikke blande sig i, lyder det fra Kristine Garde.

Bakkes op af professor

Hun bakkes op af professor emeritus i systematisk teologi ved Aarhus Universitet, Svend Andersen.

Han mener, at det er at give præsterne mundkurv på, når de opfordres til ikke at udtale sig i offentligheden.

– For en præst må der altid være den mulighed, at han eller hun af hensyn til evangeliets forkyndelse bliver nødt til at bryde en offentligt fastsat regel. Det gælder også principielt her, siger Svend Andersen.

“Lige lovlig voldsomt”

Han kan dog godt forstå, hvorfor Peter Fischer-Møller skriver, som han gør, da vi står i en unik situation, der kræver nogle særlige forholdsregler. Og præster bør spørge sig selv, om ikke offentlig kritik eventuelt må vente, til vi når ud på den anden side af krisen.

Dog kunne Svend Andersen godt frygte, at en sådan udmelding fra biskoppen kunne afskrække præster med noget på hjerte fra at blande sig i den offentlige debat.

– Det er lige lovlig voldsomt. Som udgangspunkt behøvede han ikke at nævne det. Jeg ved, at andre biskopper har udsendt lignende breve, hvor der ikke er en sådan formulering, så Peter Fischer-Møller burde nok have haft tillid til, at præsterne godt selv kan finde ud af, hvornår det er nødvendigt at kritisere offentligt, siger han.

Citathistorie: Kristeligt Dagblad.

Powered by Labrador CMS