Skip to main content

Coronakrisen betyder farvel til Kongeskibet

Coronavirus-situationen har betydet, af Kongeskibet Dannebrog ikke kommer ud at sejle mere i denne sæson.

Dronningen kan vinke farvel til Kongeskibet Dannebrog, der nu lægges op. Foto: Scanpix
Dronningen kan vinke farvel til Kongeskibet Dannebrog, der nu lægges op. Foto: Scanpix
Coronakrisen har fået aflyst alle arrangementer, hvor Kongeskibet skulle være med. Foto: Scanpix
Coronakrisen har fået aflyst alle arrangementer, hvor Kongeskibet skulle være med. Foto: Scanpix

Kongeskibet Dannebrog kommer ikke ud at sejle mere i denne sæson. Det afslører Forsvaret, der står for driften af skibet, i en pressemeddelelse. Årsagen skal findes i, at situationen omkring coronavirus har gjort, at blandt andre dronningens sommertogter er blevet aflyst.

Samtlige af årets planlagte sejladser med Dannebrog er blevet aflyst, og det tager Søværnet altså konsekvensen af og prioriterer sine ressourcer anderledes, fremgår det. Dermed sendes de værnepligtige, der gør tjeneste på det kongelige skib, altså ikke tilbage, når genåbningens fase 3 indledes.

Det var ellers planen, men der er simpelthen ikke noget arbejde, fordi skibet ikke skal sejle. I forbindelse med genåbningen tilbyder Søværnet i stedet de værnepligtige et andet afsluttende forløb, siger kontreadmiral Torben Mikkelsen, der er chef for Søværnet.

– Jeg håber, at de værnepligtige vælger at tage mod vores tilbud om at afslutte deres værnepligt på et af de øvrige skibe i Søværnet. Jeg tror, at det vil give dem en følelse af at have gennemført noget der for dem er vigtigt, som forhåbentligt kan bruges senere i livet, lyder det.

Planen

Kongeskibets sæson slutter under normale omstændigheder ved en officielt landgang på Nordre Toldbod i København, og efterfølgende sejler kongeskibet tilbage til Flådestationen i Frederikshavn, hvor det lægges op for vinteren. Dermed starter en lang periode med vedligehold, inden sommeren og et nyt hold værnepligtige mønstrer.

De værnepligtige på Kongeskibet Dannebrog har været til rådighed siden midten af marts, og deres værnepligtsperiode varer indtil 2. oktober 2020, oplyser Forsvaret i pressemeddelelsen.

Planen for de værnepligtige er, at de i juni har uddannelse i land, hvor de færdiggør det nødvendige for at kunne indgå i totalforsvarsstyrken. Fra juli til september har de sejladsperioder med Søværnets øvrige enheder frem til hjemsendelsen 2. oktober.

Kongeskibet Dannebrog er et hjem

Kongeskibets indretning består af dronningens arbejdsværelse, en spisesalon, en fællessalon, soverum samt andre lokaler. Margrethe er medbestemmende i valg af skibets indretning og møblement, og på den måde har hun altså mulighed for at sætte et privat præg på det, der til syvende og sidst er hendes, og resten af familiens, hjem væk fra hjemmet.

Skibet har ifølge Forsvaret følgende data: 

Længde: 79 m
Bredde: 10,4 m
Dybgang: 3,7 m
Deplacement: 1.130 tons
Besætning: 55 mand
Fart: 14 knob (ca. 27 km/t)
Aktionsradius: 3.860 sømil (ca. 6.600 km)

Del din kommentar