Coronavirus: Danskere frigives fra karantæne

De første danskere, der vendte hjem fra Hubei-provinsen i Kina, frigives nu fra deres hjemmekarantæne.

Udgivet Opdateret

I disse dage ophæves hjemmekarantænen for de personer, der 1. og 3. februar vendte hjem til Danmark fra Hubei-provinsen i Kina.

Det skriver Styrelsen for Patientsikkerhed mandag i en pressemeddelelse.

Danskerne blev evakueret fra Hubei-provinsen, hvis hovedstad Wuhan er epicenter for udbruddet af coronavirus

De ankom i Roskilde Lufthavn henholdsvis den 1. og 3. februar, hvor overlæger fra Styrelsen for Patientsikkerhed tog imod dem. Alle blev anbefalet at komme i hjemmekarantæne.

Siden da har de været i daglig kontakt med Styrelsen for Patientsikkerhed samt personale fra Aarhus Universitetshospital.

Nu vurderes det, at de ikke længere er i risiko for smitte. Det fortæller Anne Hempel-Jørgensen, der er overlæge og sektionsleder hos Styrelsen for Patientsikkerhed:

– Vi har været i kontakt med alle de hjemvendte og fortalt dem, at de nu ikke længere er i risiko for smitte med ny coronavirus. De var alle meget glade og lettede over, at de nu kan færdes frit som de plejer og begynde deres hverdag igen med skole, arbejde og sociale arrangementer. Alle er raske og har det godt,” siger hun.

Hjemmekarantænen varede i 14 dage. Personer i hjemmekarantæne skal opholde sig derhjemme og blandt andet måle deres temperatur dagligt, for at sikre at der ikke udvikles feber, som er et symptom på smitte.

Beredskabet er klar

I Danmark ligger der en plan klar til, hvis det første tilfælde af corona-sygdommen melder sig, og hvis problemet eskalerer.

Søren Brostrøm, direktør i Sundhedsstyrelsen, forklarer, at beredskabet blandt andet går ud på, hvordan sygdommen skal diagnosticeres, hvordan ambulancepersonalet skal agere, og hvor patienterne skal ligge.

I første omgang er der sat to afdelinger af på henholdsvis Skejby og Hvidovre sygehus, der skal fungere som isolerede sektioner.

Antallet af isolationsstuer vil dog kunne udvides efter behov, idet man inddrager andre hospitalsstuer til opgaven, siger han.

Da coronavirusset er en ny sygdom, som ingen endnu er immune over for, har den potentiale til at sprede sig hurtigt og derved udvikle sig til en meget stor epidemi – en såkaldt pandemi. Og skulle det ske, træder et endnu mere omfattende beredskab i kraft.

– Hovedprincippet er, at de syge skal isoleres, og dem, der har været i kontakt med syge, skal i karantæne. Når det skal ske i meget stor skala, så er planen, at gamle kaserner blandt andet skal tages i brug. Og man vil komme til at foretage ret drastiske prioriteringer i sundhedssystemet, så ikke-livstruende operationer vil blive udsat, ligesom der vil ske omprioriteringer på fødegangene, siger Søren Brostrøm, som dog understreger, at det ikke er i den retning, pilen peger lige nu med coronavirusset.

Powered by Labrador CMS