Coronavirus eller Covid-19? Hvad er hvad?

Coronavirus eller Covid-19, kært barn har mange navne. Ved du, hvad de to hyppigst brugte termer under pandemien dækker over?

Udgivet Opdateret

Coronavirus eller Covid-19 er to udtryk, hele verden har hørt i bredt omfang gennem adskillige måneder, som en pandemi har sneget sig ind på os og kostet adskillige menneskeliv og medført økonomiske kriser.

Som pandemien tog fart og satte spor i den danske befolkning blev vi vant til at bruge udtrykket coronavirus, men siden tog myndighederne betegnelsen Covid-19 i sin mund, men hvad dækker de to egentlig over, og hvornår skal du bruge hvilket? Det har Newsbreak.dk nu sat sig for at finde svar på.

Udtrykkene bruges af mange og i mange forskellige sammenhænge – og nogle gange forkert, for de dækker faktisk slet ikke over det samme. Udtrykkene er beslægtet og er særdeles relevante i sammenhæng, men coronavirus og Covid-19 er ikke det samme.

Det fastslår Christian Weise, der er speciallæge i infektionssygdomme på Aarhus Universitet, overfor Newsbreak.dk. Faktisk er det ret simpelt at kende forskel. Det ene er nemlig en – til dels forkert brugt – betegnelse for en virus, mens det andet er en sygdom.

Coronavirus eller Covid-19?

Coronavirus har fået sit navn på grund af virus’ udseende med en tydelig corona – altså en krans – omkring sig. Solen har for eksempel en corona, der er det yderste lag af solens atmosfære, og før denne virus indtraf kendte vi primært udtrykket i den forbindelse.

En virus i coronavirus-familien. Foto: Scanpix
En virus i coronavirus-familien. Foto: Scanpix
Corona som vi kender det – omkranser solen. Solens corona kan i øvrigt kun ses i solformørkelse. Foto: Scanpix
Corona som vi kender det – omkranser solen. Solens corona kan i øvrigt kun ses i solformørkelse. Foto: Scanpix

– Men coronavirus er et udtryk for en hel familie af virus, så hvis man udelukkende bruget udtrykket om den aktuelle virus, er det faktisk forkert, siger speciallægen. Det skal forstås således, at der er flere forskellige coronavira. Det er også derfor, myndigheder konsekvent omtaler den, vi døjer med nu, som enten “ny coronavirus” eller “Sars-cov-2”. To-tallet indikerer tydeligt, at der findes flere.

Ifølge Statens Serum Institut (SSI) har genetiske undersøgelser siden vist, at virusset Sars-cov-2 er 80 procent identisk med Sars-cov, og det er således baggrunden for, at den rent fagligt har fået navnet Sars-cov-2.

Kort fortalt taler vi altså her om en fysisk virus, som kan inficere din krop. Hvad er så forskellen på coronavirus og Covid-19?

En infektionssygdom

Modsat Sars-cov-2 er Covid-19 ikke en virus, men derimod en sygdom, der i varierende grad før folk syge. Den er naturligvis særdeles relateret til ny coronavirus/Sars-cov-2, fastslår SSI og Christian Weise.

– Covid-19 er betegnelsen for den sygdom, man bliver ramt af under en infektion med den omtalte coronavirus, siger han helt kort til Newsbreak.dk.

Det står for “coronavirus disease 2019”, så på den måde er det faktisk slet ikke så kompliceret trods de mange forskellige udtryk og forkortelser. Der er dog lidt teknisk forvirring, for det er ikke alle, der faktisk bliver syge, selv om de er inficeret med Sars-cov-2.

“Sygdommen Covid-19 kan give et varieret sygdomsbillede fra mild øvre luftvejsinfektion til alvorlig nedre luftvejsinfektion”, skriver SSI på sin hjemmeside.

– Der har man så besluttet, at hvis virus bliver påvist i svælget, så har man per definition sygdommen Covid-19, siger Christian Wejse. På den måde kan du altså ikke være inficeret med den nye coronavirus uden også at være syg med Covid-19. Måske betyder det derfor ikke så meget for almindelige mennesker, om det hedder coronavirus eller Covid-19.

Powered by Labrador CMS