Skip to main content

Dagbøder til ung mand efter dødsulykke

En nu 22-årig mand er kendt skyldig i uagtsomt manddrab.

Det var uagtsomt manddrab, da en nu 22-årig mand kørte en 44-årig cyklist ihjel på Marstrupvej syd for Haderslev tidligt om morgenen 24. september 2019.

Det har Retten i Sønderborg torsdag afgjort, skriver JydskeVestkysten.

Den 22-årige straffes med 20 dagbøder af 500 kroner samt en betinget frakendelse af kørekortet. Den forholdsvis milde straf er der nu ikke noget odiøst i. Det kan du læse mere om længere nede i artiklen.

Ulykken skete, da den unge mand ikke bemærkede cyklisten efter at have passeret en modkørende. Det fortalte han selv i retten:

– (Efter bilen har passeret, red.) flækker min forrude bare i passagersiden. Der kommer glasskår ind til mig. Jeg er uforstående hvorfor. Jeg får et chok. Så bremser jeg stille og roligt ned, for jeg har ikke set, hvad der foregår. Det kunne også være en sten. Jeg vender og kører ind på en sidevej for ikke at genere trafikken. Så går jeg rundt og kikker og leder lidt. Der går ikke ret lang tid, før jeg finder en ødelagt cykel. Umiddelbart efter finder jeg manden, sagde den tiltalte i retten, skriver JydskeVestkysten.

Dårlig sigtbarhed

Samtidig var sigtbarheden dårlig den pågældende morgen. Det fortalte vagtchef Søren Strægaard fra Syd- og Sønderjyllands Politi 24. september:

– Der var mørkt i hvert fald og småtåget/diset. Det småregnede, da patruljen nåede frem. Der var dårlig sigtbarhed. Der var også en baglygte, der blinkede på cyklen. Vejen var spærret noget tid efter ulykken, da der var tilkaldt en bilinspektør for at undersøge ulykken nærmere, sagde Søren Strægaard, vagtchef ved Syd- og Sønderjyllands Politi til jv.dk.

Flere får en bøde

Uagtsomt manddrab er nok en af de paragraffer i vores straffelov, der kan få flest mennesker til at fare i flint. For det hører til de absolutte sjældenheder, at nogen som helst får en dom efter paragraffen, der nærmer sig den strafferamme på otte års fængsel, der er i de allergroveste tilfælde.

Det hænder faktisk, at et uagtsomt manddrab kun straffes med bøde – som det var tilfældet i december 2017, hvor ejeren af firmaet Mandø Event, der udlejer hestevogne på øen Mandø blev idømt 20 dagbøder à 300 kroner efter en dødsulykke, hvor en fire-årig spansk dreng mistede livet.

Her blev kvinden dømt for uagtsomt manddrab, fordi hun som ejer af Mandø Event ikke havde ført tilstrækkeligt tilsyn med proceduren for eftersyn af firmaets køretøjer.

En af grundene til, at kvinden ikke blev idømt en hårdere straf skyldes, at der ikke var tale om skærpende omstændigheder. De skærpende omstændigheder ved uagtsomt manddrab kan blandt andet være narko- eller spirituskørsel. Det står der i straffelovens paragraf 241:

Der er dog eksempler på det modsatte.

Skærpende omstændigheder ved uagtsomt manddrab

Selv når der i sager om uagtsomt manddrab er tale om skærpende omstændigheder, er det sjældent – hvis det overhovedet er sket – at strafferammen udnyttes fuldt ud.

Den hårdeste danske dom for overtrædelse af straffelovens paragraf 241, Newsbreak.dk har kunnet finde, er en dom på fire og et halvt års fængsel fra 2014.

Her kom en bilist blæsende ad H.C. Andersens Boulevard i København med mindst 91 kilometer i timen og med både alkohol og hash i blodet. Hans promille blev senere målt til at have været 1,01.

I fodgængerovergangen ved Tivoli ramte bilen en 46-årig kvinde, der blev slynget 50 meter ned ad vejen og døde få minutter senere.

– Det er en markant skærpelse i forhold til tidligere domme. Normalt er der blevet givet maks tre års fængsel, udtalte Anne Birgitte Stürup, der var anklager på sagen dengang.

Ifølge advokatfirmaet Hviid Advokater er den normale strafudmåling, selv under skærpende omstændigheder, dog langt lavere:

“Uagtsomt manddrab i forbindelse med spirituskørsel udløser ud fra retspraksis som udgangspunkt en straf mellem 6-8 måneders fængsel, men det kan variere i både op- og nedadgående retning alt efter omstændighederne i den konkrete sag. Uagtsomt manddrab i trafikken i øvrigt medfører i de fleste tilfælde bødestraf.”

Del din kommentar