Dansk studie om mundbind: Det virker – måske

Dansk studie med mundbind viser ingen signifikant beskyttelse mod smitte med corona, oplyser Rigshospitalet.

Statsminister Mette Frederiksen (S) tager sit mundbind på, da hun sammen med sundheds- og ældreministeren, erhvervsministeren, Sundhedsstyrelsen og Statens Serum Institut holder pressemøde med præsentation af en række restriktioner i Nordjylland som følge af situationen med COVID-19-smitte i mink, i Spejlsalen i Statsministeriet i København torsdag den 5. november 2020. Det drejer sig om restriktioner i Hjørring, Frederikshavn, Brønderslev, Jammerbugt, Vesthimmerland, Thisted og Læsø kommuner.. (Foto: Philip Davali/Ritzau Scanpix)
Udgivet Opdateret

Et stort dansk studie har ikke fundet nogen signifikant beskyttelse mod coronasmitte mellem to grupper, hvor den ene bar mundbind, mens den anden undlod.

I studiet har man udelukkende undersøgt, om personerne med mundbind blev beskyttet bedre mod virusset og ikke, hvorvidt mundbind begrænsede smitte af andre.

Det fremgår af en pressemeddelelse udsendt af Rigshospitalet.

Intet entydigt svar

Studiet kan blandt andet af den årsag ikke bruges til at konkludere noget bredt om anvendelsen af mundbind som et effektivt middel til at reducere coronasmitte, mener forskerne bag studiet.

Studiet, der har navnet DANMASK, har undersøgt to grupper med samlet over 6000 deltagere tilbage i april og maj. Her var det ikke udbredt at gå med mundbind i Danmark – mindre end fem procent.

Til gengæld var en række institutioner, arbejdspladser og restauranter lukket.

“Efter en måneds opfølgning havde 1,8 procent af deltagerne i maskegruppen og 2,1 procent af deltagerne i kontrolgruppen haft infektion. Studiet bekræfter dermed ikke den forventede halvering af risikoen for smitte af bæreren af mundbindet, men resultaterne kunne tyde på en mere moderat grad af beskyttelse på 15-20 procent – dog kan studiet ikke udelukke, at masken ikke beskytter bæreren”, står der i pressemeddelelsen.

Alle deltagere blev kraftigt opfordret til at følge alle myndighedernes øvrige anbefalinger vedrørende covid-19.

Forskerne skriver, at der er grænser for, hvad man udlede af studiet.

– Studiet bekræfter dermed ikke den forventede halvering af risikoen for smitte af bæreren af mundbindet, men resultaterne kunne tyde på en mere moderat grad af beskyttelse på 15-20 procent.

– Dog kan studiet ikke udelukke, at masken ikke beskytter bæreren, står der i pressemeddelelsen.

Forskerne understreger, at man ikke på baggrund af dette studie kan drage nogle konklusioner om udbredt brug af mundbind i offentligheden som tiltag for at inddæmme smitte af corona.

– Det understreges, at studiet ikke undersøgte maskernes funktion som kildekontrol, det vil sige til begrænsning af smitte fra en inficeret person, der bærer maske, til andre.

– Studiet belyste heller ikke effekt af mundbind i situationer, hvor det ikke er muligt at opretholde den sociale afstand.

– Det skal derfor understreges, at disse resultater ikke kan anvendes til at rejse tvivl om, at bred anvendelse af masker uden for sundhedsvæsenet kan være et effektivt middel til at reducere Sars-CoV-2-infektioner (coronavirus, red.).

Studiet:

Forskere fra Københavns Universitetshospital rekrutterede 6.024 voksne, der tilbragte mindst tre timer om dagen uden for deres hjem i en funktion, der ikke krævede brug af maske. Deltagerne måtte ikke have symptomer på COVID-19 eller tidligere have haft COVID-19. Deltagerne kom ved lodtrækning enten i maskegruppen eller i kontrolgruppen, og deltagerne i maskegruppen fik gratis tilsendt kirurgiske masker.

​”Redaktørerne af det ansete tidsskrift Annals of Internal Medicine motiverer deres valg af at offentliggøre DANMASK-19-studiet med, at de betragter det som et veldesignet studie, der er en vigtig brik i puslespillet om, hvordan man bekæmper COVID-19-pandemien”, står der også i pressemeddelelsen.

Powered by Labrador CMS