Den store cola-smagstest

Elsker du også cola? Madens Verden har lavet en smagstest af cola. Se her hvad forskellen er og hvilken, der er smagsdommerens testvinder.

Udgivet Opdateret

Madens Verden har lavet en smagstest af cola. For måske er du også en af dem, der elsker smagen af en iskold cola? Sandsynligvis har du også en klar holdning til, hvilken cola, der skal være i glasset. For nogle kan det næsten blive et religionsspørgsmål, at det er det helt rigtige mærke.

Men hvor stor er forskellen egentligt, når du smager dem uden af vide, hvilken variant du smager?

Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har lavet en smagstest af cola og testet 12 forskellige slags, for at finde ud af, hvad forskellen er, og hvilken der smager bedst.

Smagen af cola

Vi har alle en holdning til, hvad der er den helt rigtige smag af cola. For os. For vi kan nemlig være rygende uenige omkring, hvad den helt rigtige smag er. For nogle er det smagen af en Coca-Cola, for andre en Pepsi, for andre igen en helt tredje variant.

Men hvad er der egentlig i en cola, der kan give så stor en smagsforskel?

Cola er opkaldt efter kolanødden, som oprindeligt var kilden til koffein og smagsstoffer i cola. Cola indeholder vand, sukker, kuldioxid, farvestof, fosforsyre (E338), aromaer (inklusive koffein) og andre smagsstoffer.

Hemmeligheden bag smagsforskellen i cola, er måske netop disse andre smagsstoffer, for hvad er det?

Lidt research afslører, at det kan være et miks af rigtig mange forskellige ekstrakter, destillater og æteriske olier, herunder kolanød, lime, citron, vanilje, karamel, appelsin, muskatnød, koriander, bitter-orange og kanel.

Smagen af cola kan altså variere i det uendelige med så mange forskellige smags- og aromastoffer at vælge imellem. Det er derfor interessant at smage dem og se forskellene.

Smagstest af cola

Colaerne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra, hvordan den føles i munden i forhold til eksempelvis bobler og perlende mundfølelse.

Ud fra den samlede bedømmelse er colaerne blevet inddelt i følgende kategorier:

* * * * * Bedst
* * * *    Over middel
* * *       Middel
* *          Under middel
*             Dårligst

Se hvilken bedømmelse den enkelte cola får i galleriet over artiklen

Special-colaer skiller sig ud

Der er kommet mange special-colaer på markedet, der positionerer sig som en slags gourmet colaer. I testen havde vi fire forskellige varianter med: Royal Crown Cola, Naturfrisk Cola, Fritz-kola og Fentimans Curiosity Cola. De tre første har en pris på 21-24 kroner for en halv liter, mens Fentimans Curiosity Cola koster 40 kroner for en halv liter. De er altså de dyreste i denne smagstest af cola.

Ser man på deres smag, skiller de sig også ud. De har nemlig alle sammen en markant anderledes smagsprofil end de andre mere traditionelle colaer. Der er eksperimenteret med alle de mange krydderier og smagstilsætninger, der ligger inden for cola-universet, med meget forskellige resultater – se kommentarer oven for for detaljer om deres smag.

I forhold til bedømmelsen, har special-colaerne også spredt sig ud, så de dækker næsten alle kategorier fra over middel til dårligst. Det er interessant at udforske colaens smagsunivers med alle disse forskellige special-colaer. Det er op til den enkelte at vurdere, hvad de godt kan lide ved en cola, og så smage sig frem til deres testvinder.

Kæmpe forskel i pris!

Mens special-colaer ligger på priser fra 21 kroner og op til 40 kroner, ligger de billigste colaer på omkring 2,50 kroner for en halv liter. Kendte mærker som Coca-Cola, Pepsi og Jolly ligger et sted i midten med en pris på omkring 14-18 kroner. Der er altså en kæmpe forskel på prisen, hvor de dyreste koster 16 gange så meget som de billigste!

Så hvad du får du ekstra for de penge? Der er ingen tvivl om, at de dyre special-colaer har en anderledes smag. Så leder du efter det, så kan de godt være pengene værd. Men du kan også sagtens få en god helt almindelig cola til billige penge, eksempelvis i colaen fra Harboe. Vær dog opmærksom på, at flere af de meget billige varianter, som Coop Cola og River Cola, bliver lavt bedømt i smagstesten.

Fritz-kola: Mere energidrik end sodavand

Fritz-kola, der fik den laveste vurdering i denne smagstest af cola, indeholder mere koffein end cola typisk gør. Den indeholder hele 25 mg koffein per 100 ml, hvilket er næsten tre gange så meget koffein som eksempelvis en almindelig Coca-Cola, der indeholder 9 mg per 100 ml.

Faktisk er koffeinindholdet i Fritz-kola meget tæt på den maksimale grænse for, hvor meget koffein der er tilladt i en drikkevare i Danmark (32 mg per 100 ml).

Vær derfor opmærksom på, at Fritz-kola mere bør betragtes som en energidrik, end en almindelig sodavand. Særligt hvis du serverer den for børn, der ikke anbefales at drikke energidrikke.

Smag dig frem til din yndlingscola

Som tidligere nævnt er den gode smag af cola en subjektiv størrelse, der afhænger af vores tidligere erfaringer og minder. Vi har dermed forskellige smagspræferencer og foretrækker forskellig smagsprofil i vores cola.

Jeg kan i kraft af min faglighed inden for sensorik og smag, temmelig objektivt beskrive, hvad forskellen er på de forskellige colaer rent smagsmæssigt. I forhold til, hvilken jeg bedst kan lide, kan det ikke undgås, at jeg også er påvirket af mine tidligere minder og erfaringer med cola.

For eksempel, er den cola jeg oftest drikker en Coco-Cola – alene fordi, det er den, der oftest er tilgængelig. Jeg anede ikke før denne test, at det også var den, jeg bedst kunne lide. Faktisk kunne jeg ikke genkende den, da jeg smagte de 12 forskellige varianter i blindsmagningen, og gættede på en anden som værende Coca-Cola. Men mon ikke det alligevel kan spille ind på min vurdering af, hvordan en god cola skal smage og have haft indflydelse på resultatet?

Et andet eksempel er, at der var en cola, der under blindsmagningen mindede mig om smagen af barndom. Det viste sig at være en Jolly Cola, som nok blev drukket noget hyppigere gennem min barndom i 1980’erne end i dag.

Så hvilken smag vi foretrækker, er altså formet ud fra de erfaringer og minder, vi har med os omkring den pågældende fødevare. Men det betyder ikke, at den ikke kan ændres. Hvis du udfordrer dine smagsløg, og prøver nye smage, vil dine smagspræferencer langsomt kunne ændres, og du vil kunne opnå nye spændende smagsoplevelser. Og så er det sjovt, så hvorfor ikke lave din egen smagstest af cola?

Sådan har vi gjort

Vi har testet cola, der kan købes i almindelige supermarkeder. Vi har udelukkende testet cola med sukker og har altså ikke medtaget light varianter.

Colaerne er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. Alle prøver fik tildelt forskellige trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver cola, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.

Alle colaer blev smagt ved stuetemperatur for at få så mange smagsnuancer med som muligt. Når cola er køleskabskold smager den nemlig af mindre end ved stuetemperatur.

Colaen blev vurderet ud fra følgende egenskaber: Aroma, sødme, syrlighed, krydderi/colasmag og mundfølelse (perlende).

For nemt at kunne sammenligne, er alle priser i denne test, omregnet til prisen for en halv liter cola. Flere varianter, herunder special-colaerne kommer ellers i flasker med mindre indhold på omkring 250-330 ml. Desuden er alle priser rundet op eller ned til nærmeste 50-øre og angivet uden pant.

Generelt om vores smagstest

Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.

Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.

Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.

Kilder: Coca-cola.dk, theguardian.com, Madensverden.dk.

Powered by Labrador CMS