Den store smagstest: Leverpostej

Madens Verden har lavet en smagstest af leverpostej. Se her hvad forskellen er og hvilken, der er smagsdommerens testvinder.

Udgivet Opdateret

Til påskefrokost, julefrokost, i madpakken og på frokostbordet – leverpostej er en klassiker i den danske madkultur. Madens Verden har derfor valgt at se nærmere på det populære pålæg i denne smagstest af leverpostej.

Du kan lave den selv eller købe den i et hav af forskellige varianter. Et kig i køledisken hos et enkelt supermarked afslørede mere end 10 forskellige slags leverpostej alene i det supermarked: Med og uden bacon, lavet på kylling, svine- eller oksekød, fedtfattige varianter osv.

Den helt klassiske leverpostej er lavet på svinelever, men også her er der et bredt udvalg at vælge imellem. Men er der forskel på de forskellige producenters klassiske svineleverpostej? Og hvis der er, hvad består denne forskel så i, og hvilken smager bedst?

Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har lavet en smagstest af leverpostej og smagt på ti forskellige slags for at finde ud af, hvad forskellen er, og hvilken der smager bedst.

Den gode smag af leverpostej

Leverpostej er lavet på lever, så grundsmagen skal selvfølgelig være lever. Leverpostejen kan krydres med forskellige krydderier som allehånde, muskat, timian, salt og peber, og der kan tilsættes eksempelvis løg, æbler og ansjoser for at give smag.

Alle disse smagsnuancer skal afstemmes og give en overordnet afbalanceret smag i leverpostejen.

Konsistensen kan både være grov med små stykker af lever, og den kan være blendet fin til en cremet masse.

Hvordan man foretrækker sin leverpostej er selvfølgelig individuelt. Kan du bedst lide en kraftig smag af lever eller foretrækker du en mere mild og krydret leverpostej?

I denne smagstest af leverpostej kan du se, hvad der karakteriserer 10 forskellige leverpostejer i forhold til smag og konsistens.

Smagstest af leverpostej

Leverpostejerne er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur på leverpostejen som den opleves i munden.

Efter smagstesten er der set på produktets indhold af eksempelvis smagsgivende ingredienser og tilsætningsstoffer.

Ud fra den samlede bedømmelse er leverpostejerne blevet inddelt i følgende kategorier:

* * * * * Bedst
* * * *    Over middel
* * *       Middel
* *          Under middel
*             Dårligst

Se hvilken bedømmelse den enkelte leverpostej får i galleriet over artiklen

Samlet vurdering

Selvom Aalbæk Leverpostej er kåret som vinder i denne smagstest, er der i virkeligheden mange vindere. Fem ud af de 10 leverpostejer bedømmes til at være over middel i smag. De har alle en god afbalanceret smag, hvor mængden af krydderier er godt afstemt i forhold til smagen af lever.

En enkelt leverpostej fra Hanegal er udgået af selve bedømmelsen, da den ved nærmere øjekast viste sig at være en fedtfattig udgave med kun 9 procent fedt. De andre leverpostejer sælges som almindelige leverpostejer og har et fedtindhold, der typisk ligger omkring 20-25 procent, og det er derfor vurderet, at det ikke vil være fair at bedømme en fedtfattig leverpostej op mod de fuldfede udgaver. Du kan dog stadig læse, hvad der karakteriserer Hanegals leverpostej i forhold til smag og konsistens.

Samme leverpostej i forskellig indpakning

Leverpostejerne Levevis (købt i Føtex) og Øgo (købt i Netto) har stort set samme smagsprofil og fik samme bedømmelse i smagstesten. Ser man efterfølgende på indhold og pris, er produkterne da også meget ens, og det viser sig, at de begge er en del af Salling Groups private label-serier og begge produceres af Tjæreborg Leverpostej.

Det samme gør sig gældende for de to billigste leverpostejer i denne smagstest: Egelykke (købt i Netto) og Rema 1000 Leverpostej. Deres smagsprofiler er også meget ens, ligesom indhold og pris også er stort set de samme. Produktionsnummeret på de to afslører da også, at de begge er produceret af Tulip.

Du kan altså ikke altid regne med, at produkterne er forskellige, blot fordi de har forskellige etiketter på.

Er dyrest altid bedst?

Der er temmelig stor forskel i prisen på leverpostejerne i denne smagstest. De billigste koster kun 2 kroner per 100 gram, mens den dyreste koster 9,50 kroner per 100 gram. Den dyreste er dermed næsten fem gange dyrere end den billigste.

Men er de dyreste leverpostejer også de bedste?

Vinderen i denne smagstest af leverpostej fra Aalbæk er testens næstdyreste leverpostej til 9 kroner per 100 gram (18 kroner for en pakke med 200 gram). Men selvom vinderen i denne smagstest ligger i den dyre ende, så kan du sagtens få en leverpostej, der smager godt til billige penge. Både Rema 1000 Leverpostej og Egelykke Leverpostej har en rigtig god smag og kan fås for kun 2 kroner per 100 gram (9,95 kroner for en pakke med 500 gram).

Vær dog opmærksom på, at de billige varianter indeholder tilsætningsstoffer som konserveringsmidler og surhedsregulerende midler. Faktisk indeholder alle ikke-økologiske leverpostejer i denne smagstest tilsætningsstoffer. Hvis du vil undgå dem, skal du vælge de økologiske varianter.

Økologisk leverpostej uden tilsætningsstoffer

Leverpostejen fra Aalbæk er økologisk og uden tilsætningsstoffer – ligesom de andre økologiske varianter heller ikke indeholder tilsætningsstoffer. Ser man på de ikke-økologiske varianter indeholder de alle tilsætningsstoffer i form af konserveringsmidler, stabilisatorer, antioxidanter og surhedsregulerende midler.

I forhold til smagen klarer de økologiske leverpostejer sig på lige fod med de ikke-økologiske, så det kan undre, hvorfor det er nødvendigt at anvende så mange tilsætningsstoffer i de ikke-økologiske leverpostejer.

Det er heller ikke nødvendigvis jagten på en billig pris, der gør det nødvendigt at anvende tilsætningsstoffer.

Ser man på prisen, betaler du ikke nødvendigvis mere for en økologisk leverpostej. Faktisk er testens dyreste leverpostej, Stryhn’s Fransk postej, ikke økologisk og indeholder både konserveringsmiddel, antioxidant og stabilisator. Også Stryhn’s anden leverpostej i testen, Grovhakket, ligger i den dyre ende og indeholder tilsætningsstoffer.

Så vælg de økologiske varianter, hvis du vil undgå tilsætningsstoffer.

Vil du være sikker på, hvad der er i din leverpostej, kan du også lave den selv. Det er slet ikke så svært som man skulle tro, se opskrift på hjemmelavet leverpostej her:

Sådan har vi gjort

I denne smagstest af leverpostej har vi testet leverpostej, der kan købes i almindelige supermarkeder. Vi har gået efter den helt klassiske leverpostej lavet på svinelever.

Leverpostejerne er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.

Leverpostejerne blev vurderet ud fra følgende egenskaber: Smag (krydring, smag af lever, balance m.m.) samt konsistens (mundfølelse).

Generelt om vores smagstest

Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.

Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.

Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.

Kilde: Madensverden.dk.

Powered by Labrador CMS