Den store smagstest: Marcipanæg

Madens Verden har lavet en smagstest af marcipanæg. Se her hvad forskellen er og hvilket, der er smagsdommerens testvinder.

Udgivet Opdateret

I denne smagstest af marcipanæg er der stor forskel på prisen. Påskens marcipanæg købes typisk i pakker med 1-3 styk, og sammenligner man stykprisen for et enkelt marcipanæg koster det billigste kun 5 kroner, mens det dyreste koster 24,50 kroner – altså næsten fem gange så meget.

Men hænger pris og kvalitet sammen?

Fødevareekspert og smagsdommer Charlotte Mithril har lavet en smagstest af marcipanæg og testet seks forskellige slags, for at finde ud af, hvad forskellen er, og hvilket der smager bedst.

Smagen af marcipan og chokolade

Påskens marcipanæg er jo i virkeligheden marcipanbrød formet som æg. De består af marcipan, der er overtrukket med chokolade. Der fås også varianter med nougat, lakrids og andre smagstilsætninger, men vi har valgt at teste de helt rene marcipanæg med ren marcipan og chokolade.

Marcipan laves på smuttede og ristede mandler, der blendes helt fint med sirup eller sukkerlage. I hvert fald, hvis du laver det selv. Fødevareindustrien har fundet ud af at bruge abrikoskerner, som et billigt alternativ til mandler. Desuden tilsættes der ofte forskellige tilsætningsstoffer som emulgator, konserveringsmiddel, fugtighedsbevarende middel og aroma til de fabriksfremstillede marcipanæg.

Hvordan et godt marcipanæg skal smage er selvfølgelig individuelt. Jeg synes ikke, at det skal være for sødt, så smagen af mandler bliver overdøvet. Smagen af marcipan skal være domineret af den rene mandelsmag, der næsten kan gå hen og få frugtige noter. Konsistensen skal være blød og saftig og ikke tør eller krystalliseret fra sukkeret. Der må godt stadig være noget bid fra mandlerne, der ikke behøver at være blendet til en helt fin masse.

Og så er der chokoladen, der skal bidrage med både smag og konsistens. Den skal give et knæk når du tager en bid, og smelte dejligt i munden, så smagen blander sig med marcipanen.

Smagstest af marcipanæg

Marcipanæggene er bedømt ud fra en samlet vurdering af smag og mundfølelse. Smagen vurderes ud fra den samlede oplevelse af smag og aroma, mens mundfølelsen vurderes ud fra konsistens og tekstur på marcipan og chokolade i munden.

Efter smagstesten er der set på produktets indhold af mandler og evt. abrikoskerner, sukker samt tilsætningsstoffer.

Ud fra den samlede bedømmelse er marcipanæggene blevet inddelt i følgende kategorier:

* * * * * Bedst
* * * *    Over middel
* * *       Middel
* *          Under middel
*             Dårligst

Se hvilken bedømmelse de enkelte marcipanæg får i galleriet over artiklen

Dyrt og godt

De to absolut dyreste varianter, havde også den bedste smag i denne smagstest af marcipanæg. Økoladens Marcipanæg og Irmas Marcipan påskeæg, til henholdsvis 18 og 24,50 kroner per æg, adskilte sig i smagen ved at have en rigtig god og rig marcipansmag, der ikke blev overdøvet af sødme fra sukker.

De havde desuden en rigtig dejlig konsistens og var lækre bløde og saftige i modsætning til nogle af de andre marcipanæg, der var mere tørre og faste i konsistensen.

Abrikoskerner i dyreste marcipanæg

Ud af de seks forskellige varianter af marcipanæg vi har testet, indeholdt to af dem abrikoskerner. Her ville man nok forvente, at det var de billige varianter, men det er ikke tilfældet. Den ene variant med abrikoskerner er klassikeren fra Anton Berg, mens den anden er testens dyreste marcipanæg fra Irma.

I Irmas Marcipan påskeæg er indholdet af mandler 22 procent, mens det ikke er angivet, hvor mange procent abrikoskerner, der er i. Det er det laveste indhold af mandler i nogle af de testede marcipanæg, hvilket kan undre når man ser på prisen. Når man betaler så mange penge for et marcipanæg, kunne man forvente, at marcipanen var lavet på mandler alene. De har dog sørget for at lave et marcipanæg, der stadig smager rigtig godt.

Aroma overdøver marcipansmag hos Spangsberg

Selvom Spangsberg Marcipanæg har det højeste mandelindhold på 51 procent, får det ikke så god en bedømmelse i denne smagstest. Det har en underlig kunstig smag, og ser man på ingredienslisten er der også listet aroma hele tre gange. Hvilke aromaer, der er tale om, er ikke nævnt, men desværre overdøver de den gode smag af den rene marcipan.

Højt sukkerindhold i dårligt bedømte marcipanæg

Der er stor variation i indholdet af sukker i de forskellige marcipanæg, der varierer fra 33 til 52 procent. I forhold til smagen, er der næsten en omvendt sammenhæng med indholdet af sukker således, at jo mere sukker marcipanægget indeholder, jo dårligere bliver smagen.

De to lavest bedømte marcipanæg er begge tyskproducerede og minder utroligt meget om hinanden i både smag og indhold. De har begge det højeste sukkerindhold på 52 procent, hvilket også tydeligt dominerer smagen, der nærmest bliver en let tør sukkermasse.

Marcipanæg uden tilsætningsstoffer?

Testvinderen fra Økoladen er den eneste økologiske variant i denne smagstest af marcipanæg. Det er desuden det marcipanæg med færrest tilsætningsstoffer.

Det kan undre, at det er nødvendigt at anvende så mange tilsætningsstoffer til flere af marcipanæggene, når Økoladen kan klare sig med en enkelt emulgator.

Vil du have et marcipanæg helt uden tilsætningsstoffer, kan du med fordel købe en pakke marcipan og forme æggene selv og dyppe i chokolade. Der findes flere varianter af marcipan på markedet uden tilsætningsstoffer. Du kan selvfølgelig også lave marcipanen selv, hvis du har mod på det.

Sådan har vi gjort

Vi har testet marcipanæg, der kan købes i almindelige supermarkeder. Vi har valgt dem med ren marcipan og overtræk af mørk chokolade.

Marcipanæggene er smagt blindt, det vil sige uden at vide, hvilke produkter, der smages. De fik tildelt trecifrede tilfældige tal, og blev smagt i tilfældig rækkefølge. Mellem hver smagsprøve, blev mund og sanser renset med knækbrød og vand, og der blev jævnligt holdt pauser.

Marcipanæggene blev vurderet ud fra følgende egenskaber: Marcipanens smag og konsistens, chokoladens smag og konsistens (knæk og smeltbarhed) samt samlet indtryk af marcipan og chokolade i munden.

Generelt om vores smagstest

Vores smagstest foretages af fødevareekspert Charlotte Mithril, der har arbejdet med smag og sensorik gennem de sidste 15 år. Hun har blandt andet udviklet smagstests og været smagsdommer for Forbrugerrådet TÆNK, undervist og forsket i smag og sensorik som lektor i fødevarevidenskab, samt udført smagstest og trænet nye smagsdommere hos Pernod Ricard.

Alle smagstest foregår som blindsmagninger, det vil sige uden kendskab til, hvilket mærke der er tale om, hvem der har produceret det, hvordan indpakning ser ud osv. På denne måde undgås, at forudindtagede holdninger kan påvirke resultatet af smagstesten.

Smagstesten er en fagligt funderet, men subjektiv bedømmelse af smagsegenskaberne i de testede produkter.

Powered by Labrador CMS