Det kan koste dig dyrt at få feriepengene

En professor frygter, at en stor gruppe vil undlade at få udbetalt feriepengene. Det vil svække den politiske plan om at sætte gang i forbruget.

Udgivet Opdateret

Citathistorie: Jyllands-Posten.

Efter aftalen om at sende milliarder af feriepenge tilbage til danskerne for at sætte gang i forbruget advarer økonomer nu om, at en stor gruppe vil undlade at få pengene udbetalt stik imod den politiske hensigt.

Beregninger fra den liberale tænketank Cepos viser ifølge Jyllands-Posten, at antallet af topskatteydere vil stige med ca. 96.000 personer, fordi udbetalingen af feriepengene vil sende dem over topskattegrænsen.

Den er i dag på ca. 577.000 kr. Indtægter herover beskattes i gennemsnit med 56 pct.

Bo Sandemann, professor i økonomi ved Aarhus Universitet, kalder det en “tilfældig og utilsigtet” effekt. Han er bekymret for, om folk vil vente med at få feriepenge udbetalt til pensionsalderen.

– En stor gruppe danskere i de her indkomstgrupper vil hurtigt kunne se, at det er en underskudsforretning. Og hvis de vælger at vente med at få pengene, så svækker det den effekt, der skulle stimulere økonomien, siger Bo Sandemann.

Mads Lundby Hansen, cheføkonom i Cepos, frygter, at nogle i den store gruppe vil undlade at arbejde ekstra i en tid, hvor der er behov for netop det – f.eks. i sundhedssektoren:

– I den situation er det meget uheldigt, at de rammes af topskatten.

Oppositionen ønsker løsning

På Christiansborg ønsker hele oppositionen en løsning. Også De Radikale er åben for at se på sagen.

De Konservative mener, at det vil være »retfærdigt« at hæve topskattegrænsen bare for i år.

– Det handler ikke om ideologi. Det handler om at få flest mulige mennesker til at sætte gang i forbruget, siger K-formand Søren Pape Poulsen.

Finansministeriet henviser til Socialdemokratiets finansordfører, Christian Rabjerg Madsen. Han mener, at de borgerlige partier “pakker gamle, velkendte synspunkter ind i coronaargumenter”:

– Min egen fornemmelse fra en tur på gågaden i Kolding og de sociale medier er, at der er en meget stor appetit på at få pengene udbetalt. Jeg har en klar forventning – bakket op af sagkundskaben – om, at det vil have en betydelig effekt, også selv om man skal betale noget tilbage i skat.

I galleriet over artiklen er et overslag over, hvad du kan forvente at få udbetalt efter skat, når de tre ugers feriepenge bliver udbetalt.

Powered by Labrador CMS