Det kan ny epidemilov få af betydning for dig

Regeringens forslag til en ny epidemilov er i høring. Regeringen holder dog fast i magten, lyder kritikken.

Den nye lov er endnu ikke vedtaget. Genrefoto.
Udgivet Opdateret

Epidemiloven er blevet kritiseret for at give vidtgående beføjelser til regeringen i håndteringen af coronaepidemien.

I regeringens forslag til en ny lov rettes der dog ikke op på den forskydning af magten, der er sket.

Det vurderer Jacob Mchangama, direktør i den juridiske tænketank Justitia.

– Det er simpelthen afgørende for, at vi kommer tilbage til en normaltilstand, at regeringen begynder at dele magten – og ansvaret – med Folketinget i så vigtige beslutninger, siger han i en kommentar.

Vedtaget i hast

Epidemiloven blev i al hast vedtaget i marts. Den gælder frem til 1. marts og forslaget til en ny epidemilov er sendt i høring.

Fristen for at parter kan komme med indspark i form af høringssvar, udløber fredag. En af dem, der har meldt ind, er Justitia.

Her lyder dommen, at loven ikke er hensigtsmæssig – hverken for bekæmpelsen af epidemien eller for folkestyret.

Mchangama vurderer, at Folketinget henvises til en konsulterende rolle. Og det er der i hans optik ikke meget magtdeling i.

Han mener, at det kan give bagslag:

– Både for regeringen – og endnu vigtigere: for epidemibekæmpelsen, fordi befolkningens tillid til myndighedernes beslutninger svækkes, lyder det.

Tilliden falder

Den nye lov er på vej i en tid, hvor tilliden til regeringens coronahåndtering falder, og det er et problem for os alle sammen, siger professor i statskundskab ved Aarhus Universitet Michael Bang Petersen.

Han leder en omfattende analyse af danskernes adfærd under coronakrisen. Siden forskerne på Institut for Statskundskab begyndte at måle i maj, er tilliden til regeringens strategi nu faldet til det laveste niveau.

Tilliden er ikke kun vigtig i sig selv, men håndteringen af pandemien afhænger også af den, siger Michael Bang Petersen.

– Det her har betydning for os alle, for det handler om, at vi skal gennem pandemien bedst muligt. Hvis vi har mindre tillid og i mindre grad stoler på anbefalingerne, så vil vi ikke i samme grad følge dem.

– Derfor er det også vigtigt fra et sundhedsfagligt perspektiv, at man håndterer krisen på en måde, så der er maksimal tillid og minimal polarisering.

Han kalder borgernes medejerskab til hele håndteringen “helt afgørende”.

Powered by Labrador CMS