Dette kan koste kørekort og menneskeliv

Det kan koste dig både penge og kørekortet, hvis du kører uden et ordentligt udsyn. I værste fald kan det koste menneskeliv.

Udgivet Opdateret

Frost kan få fatale følger, hvis ikke du bruger de minutter, det tager at skrabe bilens ruder fri.

Alligevel er det kun halvdelen af de adspurgte bilister i en ny YouGov-undersøgelse for Tryg Forsikring, der fjerner is fra alle bilens ruder, inden de drøner afsted.

Artiklen fortsætter under videoen

Faktisk sløser hver tiende så meget med skraberen, at de kun fjerner is fra for- og bagrude.

Og det vækker krads kritik hos Rigspolitiets Nationale Færdselscenter.

– Det er meget alarmerende, at man risikerer uheld og i værste tilfælde at slå et andet menneske ihjel, fordi man ikke gider eller har tid til at rense isen af ruden, siger politiassistent Christian Berthelsen.

Derfor slår politiet hårdt ned på det.

Kan miste kørekortet

Bliver bilister stoppet med blokeret udsyn – uanset om det skyldes gps’en, bakspejlspynt eller is og sne – vanker der bødestraf fra 1000 kroner og helt op til betinget frakendelse af kørekortet.

– Vi sætter os selv ind i bilen. Vurderer vi, at vi ikke kan orientere os tilstrækkeligt, tager vi billeder af episoden og beskriver den i rapporten. Og så er det op til en dommer at afgøre, hvor slem situationen er, forklarer Christian Berthelsen.

Kan gøres hurtigt

Du kan gøre bilen køreklar, på kortere tid end det tager at drikke en kop kaffe.

Tjek vejrudsigten aftenen inden, så du er forberedt på at afsætte de fem til ti minutter, det tager. Og husk, at det også omfatter sidespejle, lygter og nummerplade.

Når du står foran bilen, skal du først vurdere, om det er frost eller isslag, der ligger på ruderne.

– Frost burde relativt nemt kunne fjernes med en skarp isskraber. Isslag tager længere tid, siger Yasser Abaiji, som er teknisk konsulent hos bilejernes interesseorganisation, FDM.

– Der er det en god idé at bruge en isfjerner-spray, som fortynder isen, inden du skraber den af, råder han.

Lad bilen stå slukket

Han anbefaler ikke at bruge sprinklervæske og vinduesviskerne til at fjerne frosten. Du skal heller ikke starte bilen.

– Vores anbefaling er, at man skraber bilen fri for is, inden man starter den, så den ikke holder i tomgang. Bilen bliver først rigtig varm, når man begynder at køre i den, uddyber Yasser Abaiji og tilføjer:

– Sæt ventilationen til, så kabinen bliver affugtet, og fjern sådan noget som aviser, der holder på fugten.

Skyld i alvorlige ulykker

Tryg Forsikring oplever hver vinter bilister, som kommer galt afsted grundet dårligt udsyn. Skaderne lægger sig i spektret mellem parkeringsskader til alvorlige ulykker.

Derfor råder selskabets skadechef Charlotte Dietzer ligeledes til at vente med at køre, til duggen er helt væk fra rudernes inderside.

– Ellers risikerer man at køre rundt med store blinde vinkler, siger hun.

Powered by Labrador CMS