Skip to main content

DF-politiker opfordrer Thuelsen Dahl: -Gå af

Dansk Folkepartis krise bør resultere i formandsskifte, mener DF-byrådsmedlem

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Arkivfoto: Scanpix.

Dansk Folkepartis formand Kristian Thulesen Dahl. Arkivfoto: Scanpix.

Citathistorie: Avisen Danmark – Jysk Fynske Medier

Dansk Folkepartis krise bør resultere i et formandsskifte. Det mener DF’eren Hans K. Sønderby, der sidder i Esbjerg Byråd for partiet. I et læserbrev i avisen Danmark opfordrer han åbent Kristian Thulesen Dahl til at træde tilbage. Morten Messerschmidt bør i stedet indtage formandsstolen, mener han og henviser til de dårlige meningsmålinger for partiet:

– Udviklingen har vi kunnet følge nu i godt et års tid, og vi har alle sammen troet, at den ville vende. Det bliver sværere og sværere at bevare den tro i og med, at meningsmålingerne stadig bevæger sig nedad. Og så må der ske et eller andet, siger Hans Sønderby til avisen Danmark.

– Jeg tror bare ikke, at man vender det ved at sige et eller andet. Der skal andet til for, at folk får troen tilbage. Og det har nødvendigvis et eller andet at gøre med personer, lyder det videre fra Hans Sønderby, der selv peger på folketingsmedlem Morten Messerschmidt fra DF som manden, der kan vende den negative udvikling i partiet.

Præget af uro

Hans Sønderbys udmelding om behovet for et formandsskifte sker i en tid, hvor DF-baglandet har været præget af uro. En række byrådsmedlemmer har forladt partiet og luftet kritik af partiformanden, og fire byrådsmedlemmer i Holbæk vil som direkte konsekvens af krisen i partiet på nuværende tidspunkt med et år til kommunalvalget ikke sige, om de genopstiller.

Over for DR har flere DF-politikere kritiseret partiledelsen, ligesom det skabte stor ballade, da den tidligere EU-parlamentariker og nuværende medlem af partiets hovedbestyrelse Anders Vistisen i et interview med avisen Danmark kom med en sønderlemmende kritik af partiet. Nu går Hans Sønderby altså skridtet videre og opfordrer Thulesen Dahl til at træde tilbage.

– Jeg synes, Kristian Thulesen Dahl er et meget sympatisk menneske og har gjort det godt på en række områder. Men han kan ikke flytte opfattelsen inde i folks hoveder af, at DF har været for villig til at føje sig i for lang tid på det værdipolitiske område, siger han til avisen Danmark.

Får dårlig til at sige fra

Han mener, at en stor del af Dansk Folkepartis krise bunder i, at DF i perioden som støtteparti for VLAK-regeringen var for dårligt til at sige fra og har været for svag på værdipolitikken. Han mener blandt andet, at DF burde have trukket sin støtte til regeringen, da daværende statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) i december 2018 tog til Marrakech og underskrev en FN-pagt, der skal forbedre landenes samarbejde om migration – trods massive protester fra blandt andet Dansk Folkeparti.

– Jeg tror, at politikken og de vage holdninger knytter sig til Thulesen Dahl. Den kan han som formand ikke slippe for. Derfor har en anden nemmere ved at komme med en anden udmelding. Jeg synes, han skal indse, at hans løb som værende i spidsen er kørt. Jeg tror ikke, at han kan vende udviklingen, siger DF’eren fra Esbjerg.

En oplagt mulighed

Hans Sønderby mener, at Dansk Folkepartis landsmøde i september er en oplagt mulighed for at præsentere en ny formand. På trods af, at Morten Messerschmidt er en af hovedpersonerne i Meld og Feld-sagen om muligt misbrug af EU-midler, er netop han eneste mulige arvtager, som kan vende DF-skuden, mener byrådsmedlemmet fra Esbjerg.

– Jeg tror ganske enkelt ikke, der er noget i den sag. Så ja, jeg synes godt, han kan blive formand, selv om sagen ikke er afsluttet. Men det er klart, at skulle der imod min forventning komme noget helt andet, end det der tegner sig, må man forholde sig til det, siger han.

Kristian Thulesen Dahl slog i et interview i Jyllands-Posten i weekenden fast, at han trods partiets krise også er formand ved næste valg, hvis den interne opbakning består. Dansk Folkepartis partisekretær, Poul Lindholm Nielsen, afviser også over for avisen Danmark, at der er et formandsskifte under opsejling i DF.

– Det er heldigvis ikke noget, Hans Sønderby skal blande sig i, siger partisekretæren, der efter avisen Danmarks henvendelse har kontaktet Sønderby og indskærpet, at kritik bør ske internt og ikke i pressen.

Del din kommentar