Disse madvarer må du aldrig putte i blenderen

Det er bestemt ikke alt, du kan bruge blenderen til.

Udgivet Opdateret

For mange danskere er blenderen sikkert en fuldstændig uundværlig del af husholdningen.

Det praktiske køkkenapparat er særdeles god til at lave en hurtig smoothie, en cremet suppe, en sund juice eller noget helt fjerde.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Man bør dog passe på med at bruge blenderen fuldstændig ukritisk. Selvom den er god til meget har den nemlig sine begrænsninger, og nogle madvarer bør man decideret ikke bruge apparatet til at tilberede.

Man risikerer nemlig at ødelægge både blender og fødevare.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke madvarer du aldrig må komme i blenderen.

Det er det amerikanske magasin, Reader’s Digest, der står bag listen.

Husk at koge bærrene

Mange danskere er formentlig glade for at putte diverse frosne bær, frugter og grøntsager i deres smoothies – men her er det vigtigt at huske, at man i nogle tilfælde bliver nødt til at koge frostvaren igennem, før man putter den i blenderen.

Man kan nemlig risikere at blive alvorligt syg, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

Det har Fødevarestyrelsen tidligere advaret om.

Fødevarestyrelsens råd

​​Flere og flere bliver syge af især importerede grøntsager. Virus og bakterier kan overføres fra frugt og grønt, når der fx er brugt beskidt vand til at dyrke eller skylle grøntsagerne med. Bakterier og virus kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos de mennesker, der høster. Derfor:

  • Skyl frugt, salat, spirer, krydderurter og gnavegrønt, inden du spiser det råt.
  • Giv babymajs og sukkerærter et kort opkog, før du spiser dem som snack.
  • Kog frosne bær i et minut, før de anvendes i retter, der ikke varmebehandles før servering,​ fx smoothies.

Kilde: Fødevarestyrelsen

– Når flere og flere mennesker bliver syge af frugt og grønt, skyldes det blandet andet, at man især i eksotiske lande kan finde på at vande og skylle frugt og grønt med vand, der indeholder rester af afføring fra mennesker og dyr. Smitten kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos de, der høster på marker og i plantager. Så selv om frugten eller grøntsagerne ser rene og pæne ud i butikken, kan du godt blive syg af at spise dem, skriver Fødestyrelsen.

Powered by Labrador CMS