Skip to main content

Disse madvarer må du aldrig putte i blenderen

Det er bestemt ikke alt, du kan bruge blenderen til.

Der findes en række fødevarer, du aldrig bør putte i blenderen. KLIK VIDERE OG SE DEM. Arkivfoto.
Der findes en række fødevarer, du aldrig bør putte i blenderen. KLIK VIDERE OG SE DEM. Arkivfoto.
Bladgrønt, der har stuetemperatur kan afgive en trist brun farve til blenderen. Giv spinat eller andet bladgrønt 5 minutter i isbad først, og de holder langt bedre på den friske, grønne farve. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Bladgrønt, der har stuetemperatur kan afgive en trist brun farve til blenderen. Giv spinat eller andet bladgrønt 5 minutter i isbad først, og de holder langt bedre på den friske, grønne farve. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
På grund af det høje indhold af stivelse er kartofler ikke velegnet til at komme i et blendermix. Det vil give en uønsket konsistens. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
På grund af det høje indhold af stivelse er kartofler ikke velegnet til at komme i et blendermix. Det vil give en uønsket konsistens. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Nødder – især de hårde typer – egner sig ikke specielt godt til blenderen, hvis blade kan blive sløve. Det er bedre at give dem en tur i morteren. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Nødder – især de hårde typer – egner sig ikke specielt godt til blenderen, hvis blade kan blive sløve. Det er bedre at give dem en tur i morteren. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Broccoli og andre fiberrige grøntsager kan være svære for blenderen at blende helt fint. Der vil ofte stadig gemme sig “tråde” af broccoli, hvis man putter dem rå i blenderen. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Broccoli og andre fiberrige grøntsager kan være svære for blenderen at blende helt fint. Der vil ofte stadig gemme sig “tråde” af broccoli, hvis man putter dem rå i blenderen. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Du bør ikke putte dybfrosne bær i blenderen – det kan i værste fald gøre blenderens blade sløve.  Lad gerne bærrene stå i køleskabet i lidt tid,  inden du blender dem, så de kan nå at tø lidt op. Husk i øvrigt at mange typer bær skal koges, før man bruger dem. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Du bør ikke putte dybfrosne bær i blenderen – det kan i værste fald gøre blenderens blade sløve. Lad gerne bærrene stå i køleskabet i lidt tid, inden du blender dem, så de kan nå at tø lidt op. Husk i øvrigt at mange typer bær skal koges, før man bruger dem. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Soltørrede tomater er ofte for seje i skindet til at kunne blive blendet. Det er langt bedre at hakke dem i stedet for. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Soltørrede tomater er ofte for seje i skindet til at kunne blive blendet. Det er langt bedre at hakke dem i stedet for. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Pas på med at putte for varme madvarer eller væsker i blenderen. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Pas på med at putte for varme madvarer eller væsker i blenderen. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Pas på med at bruge køkkenredskaber i blenderen. Hvis du gør, er en metalske dog det bedsteredskab. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Pas på med at bruge køkkenredskaber i blenderen. Hvis du gør, er en metalske dog det bedsteredskab. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Det er iøvrigt vigtigt at væskebalancen i din blender er i orden. For meget eller for lidt væske vil give et dårligt resultat.  Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Det er iøvrigt vigtigt at væskebalancen i din blender er i orden. For meget eller for lidt væske vil give et dårligt resultat. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Ingefær kan ende med at blive et tråde-helvede, hvis du putter dem i blenderen. Det er bedre at hakke ingefæren eller rive den på et rivejern. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Ingefær kan ende med at blive et tråde-helvede, hvis du putter dem i blenderen. Det er bedre at hakke ingefæren eller rive den på et rivejern. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Stærkt lugtende madvarer – såsom hvidløg – kan afgive lugt til blenderen, som det kan være svært at komme af med. Derfor bør du ikke putte disse i blenderen. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Stærkt lugtende madvarer – såsom hvidløg – kan afgive lugt til blenderen, som det kan være svært at komme af med. Derfor bør du ikke putte disse i blenderen. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Det kan ødelægge blenderen, hvis du putter ben eller knogler derned. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Det kan ødelægge blenderen, hvis du putter ben eller knogler derned. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
I det hele taget bør du ikke blende kød. Det ødelægger konsistensen og giver mere mindelser om babymad. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
I det hele taget bør du ikke blende kød. Det ødelægger konsistensen og giver mere mindelser om babymad. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Du bør blande mel eller andet pulver op med vand, før du putter det i blenderen. Ellers risikerer du, at det sprøjter ud over det hele. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Du bør blande mel eller andet pulver op med vand, før du putter det i blenderen. Ellers risikerer du, at det sprøjter ud over det hele. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Tomatsovs kan være med til at give misfarvninger til dit blendermix. Det er bedre at tilsætte tomatsovsen senere. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Tomatsovs kan være med til at give misfarvninger til dit blendermix. Det er bedre at tilsætte tomatsovsen senere. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Du bør ikke lave dej i blenderen. Ofte vil dejen blive alt for sej, hvis den kommer i blenderen. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.
Du bør ikke lave dej i blenderen. Ofte vil dejen blive alt for sej, hvis den kommer i blenderen. Kilde: Reader’s Digest. Arkivfoto.

For mange danskere er blenderen sikkert en fuldstændig uundværlig del af husholdningen.

Det praktiske køkkenapparat er særdeles god til at lave en hurtig smoothie, en cremet suppe, en sund juice eller noget helt fjerde.

(Artiklen fortsætter under videoen)

Man bør dog passe på med at bruge blenderen fuldstændig ukritisk. Selvom den er god til meget har den nemlig sine begrænsninger, og nogle madvarer bør man decideret ikke bruge apparatet til at tilberede.

Man risikerer nemlig at ødelægge både blender og fødevare.

I galleriet ovenfor kan du se, hvilke madvarer du aldrig må komme i blenderen.

Det er det amerikanske magasin, Reader’s Digest, der står bag listen.

Husk at koge bærrene

Mange danskere er formentlig glade for at putte diverse frosne bær, frugter og grøntsager i deres smoothies – men her er det vigtigt at huske, at man i nogle tilfælde bliver nødt til at koge frostvaren igennem, før man putter den i blenderen.

Man kan nemlig risikere at blive alvorligt syg, hvis man ikke tager sine forholdsregler.

Det har Fødevarestyrelsen tidligere advaret om.

– Når flere og flere mennesker bliver syge af frugt og grønt, skyldes det blandet andet, at man især i eksotiske lande kan finde på at vande og skylle frugt og grønt med vand, der indeholder rester af afføring fra mennesker og dyr. Smitten kan også skyldes dårlig håndhygiejne hos de, der høster på marker og i plantager. Så selv om frugten eller grøntsagerne ser rene og pæne ud i butikken, kan du godt blive syg af at spise dem, skriver Fødestyrelsen.

Del din kommentar