DMI: Risiko for mere voldsomt vejr

Efter weekendens voldsomme blæsevejr kunne det være rart med stille og milde vinde - men det barske vejr fortsætter.

Udgivet Opdateret

Det bliver knapt så blæsende som i weekenden, men mandagens vejr kan stadig byde på hård vind ved kysterne fra syd og sydvest – og så er der risiko for, at der kommer hagl- og tordenvejr.

Det fortæller vagtchef Dan Nilsvall, Danmarks Meteorologiske Institut, DMI, til Newsbreak.dk mandag morgen.

– Mandag bliver noget mere rolig, end de fleste af os oplevede i weekenden. Men især i Jylland kan der komme blæst og regn. Og måske endda hagl- og tordenbyger. I resten af landet bliver det fortrinsvist en dag med mere tørt vejr og måske et kig op til solen. Det kan man specielt på Bornholm glæde sig til, siger Dan Nilsvall.

Dagtemperaturerne mandag bliver på omkring 6 grader mens nattetemperaturerne sniger sig en smule længere ned på mellem 2 grader og 5 grader natten til tirsdag.

Ny front med regn

Mandag aften kommer en ny front med regn ind over den sydlige del af landet. Den front vil fortsat kaste en del nedbør af sig i form af regn både tirsdag og i løbet af først på onsdagen. Men fra torsdag forventer Dan Nilsvall, at der sker noget nyt på vejrfronten.

– Torsdagsdøgnet kan blive ret pænt med stille vejr og måske en del sol. Temperaturerne stiger også en smule op til mellem 6 grader og 9 grader. I hele perioden frem til weekenden er der ikke risiko for nattefrost, siger Dan Nilsvall.

Hvid jul?

Vi skriver den 15. december og begynder dermed så småt at bevæge os ind i det tidsrum, hvor meteorologerne kan se dybere i prognoserne og komme med en forholdsvis sikker melding på det store spørgsmål: Får vi hvid jul i år?

– Sandsynligheden for hvid jul er ikke særlig stor. Det bliver nok lidt koldere vejr i forbindelse med julen. Og enkelte prognoser har en svag antydning af, at vi kan få rimfrost. Dermed kan naturen blive klædt i hvidt. Men nogen hvid jul med masser af sne får vi næppe, siger Dan Nilsvall.

Derfor får vi rim

Rimfrost (ofte forkortet rim) er deposition af vanddamp til iskrystaller, der afsættes, når luftens temperatur falder under dugpunktet i frostvejr.

Typisk falder rim om natten frem til klokken 4 om natten (normalt koldest), når det er skyfrit og vindstille.

Når det er vindstille og koldt, afkøles jordoverfladen fordi den mister varme ved udståling, og især i dalsænkninger og dannes “frostlommer”. Især om efteråret frigives vanddamp fra jorden og vådområder, som også sublimerer, når der er vindstille og frost.

Når det er skyfrit om natten, bliver det normalt temmelig koldt, da varmestrålingen fra jorden let forsvinder ud i verdensrummet.

Når der er skyer, virker de derimod som en dyne for varmestrålingen, så meget af den reflekteres tilbage mod jorden.

Kilde: DMI og Wikipedia.

Powered by Labrador CMS