Du skal holde pause uden din telefon

Din hjerne slapper ikke af, som den bør.

Udgivet Opdateret

Du kender det godt. Tiden går, du arbejder, og når pausetrangen så endelig melder sig, drager du et lettelsens suk og lunter væk fra arbejdsstationen eller læner dig tilbage.

Hvad gør du så? Griber i lommen, sikkert. Hvis du er, som folk er flest, har du sandsynligvis haft din mobiltelefon i hånden i løbet af de fem minutters pause.

Men ifølge et nyt studie fra det amerikanske Rutgers University bliver du faktisk mindre effektiv efterfølgende, hvis du finder mobiltelefonen frem i din pause.

Ergo skal du lade helt være med at finde telefonen frem, for din hjerne bliver bombarderet. Med informationer.

Fejlede opgaver

I studiet skulle 414 deltagere løse ordopgaver. Undervejs fik de en pause, og i løbet af den kunne de enten bruge papir, en computer eller en mobiltelefon til at skrive nogle ting ned til en hypotetisk indkøbsseddel.

Og dommen var klar: Dem, der havde brugt mobiltelefonen, var dårligere til at løse opgaverne efterfølgende.

– Vores følelsesmæssige tilknytning til mobiltelefonen, der blandt andet skyldes, at telefonen aktiverer os på mange forskellige niveauer, gør, at den virker anderledes på os end andre medier, forklarer Theresa Schilhab, som er neurobiolog og lektor ved Danmarks Institut for Pædagogik og Uddannelse.

Bare skærm og cover? Nej

Når du kigger på din telefon, ser du måske umiddelbart bare en skærm og et cover. Men i din hjerne sker der meget mere end det. Det afdæmpede ydre bliver nemlig omsat til alle de muligheder, som din hjerne kender til.

Den er din livline til omverdenen, dit kort, din telefonbog, din shoppingkurv og din spillemaskine.

Sidder du med en bog, får du hjælp af den fysiske genstand til at forholde dig til den opgave, du er i gang med. Men når det kommer til telefonen, så har den ikke bare én funktion.

– Når vi bruger mobiltelefonen til alting, så kommer der en “spillover-effekt”. Det vil sige, at når du løser en specifik opgave, bliver der også aktiveret forventningsmønstre fra de andre ting, du kan foretage dig på telefonen, forklarer Theresa Schilhab.

Bombardement

Alle de andre muligheder fylder i din hjerne, fordi du har en forventning om, at du kan blive forstyrret af andre funktioner på telefonen. Og det er ikke særligt afslappende for din hjerne.

– Mobiltelefonen er et bombardement af hjernen, som aktiverer et væld af forskellige områder, fortæller Ellen Garde, som er læge og hjerneforsker ved Hvidovre Hospital og tilknyttet Københavns Universitet.

Derfor lyder det klare råd fra Ellen Garde, at du lægger telefonen helt væk, når du tager en pause. For alene synet af den kan være forstyrrende.

I begyndelse kan det vække følelsen af ubehag at undvære din trofaste telefon. Men jo mere du gør det, jo mere vænner du dig til, at den ikke behøver at være til stede, lover hjerneforsker Ellen Garde.

Powered by Labrador CMS