Skip to main content

Eksperter finder fordele ved minkaflivning

Aflivning af millioner af mink forbedrer luftkvalitet og miljø, vurderer eksperter.

Eksperter ser fordele ved aflivningen af mink. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

Eksperter ser fordele ved aflivningen af mink. (Foto: Mads Claus Rasmussen/Ritzau Scanpix)

(Citathistorie fra Altinget)

Aflivningen af næsten 17 millioner mink vil få en positiv effekt for luftkvaliteten og miljøet i Danmark.

Det vurderer flere eksperter overfor Altinget.

Ammoniakudledning fra minkene skader nemlig for det første den natur, der ligger i nærheden af minkfarmene. Og for det andet bidrager udledningen også til luftforurening og er derved medvirkende årsag til de over 4.000 for tidlige dødsfald i Danmark hvert år.

I Danmarks Naturfredningsforening anerkender landbrugspolitisk seniorrådgiver Lisbet Ogstrup, at en nedlukning af minkproduktionen vil være et betydeligt løft til den ammoniakfølsomme natur.

– Det vil være til fordel for truede orkidéer og andre sjældne arter, som ikke kan overleve, hvis belastningen af ammoniak ikke bliver mindre. Og udledningerne fra minkfarme er et stort problem, siger hun.

Lever op til EU-krav

Faktisk betyder aflivningen af alle mink, at Danmark kan leve op til EU-kravet om at nedbringe ammoniakudledningen fra landbruget med 24 procent – noget, som man fra dansk side har haft meget svært ved at leve op til.

Nogle af landets førende eksperter på området vurderer således, at regeringens beslutning om at aflive alle danske mink vil være nok til at bringe ammoniakudledningen tilstrækkeligt ned fra 2021.

– Det ser ud til, at man når i mål med 24 procentsmålet ved at slå alle mink ned. Når der ikke er nogen mink i 2021, så vil der ikke være nogen ammoniakudledning fra mink, siger chefkonsulent ved Aarhus Universitet Ole-Kenneth Nielsen og fortsætter:

– Spørgsmålet er naturligvis, om erhvervet opstår igen. Men det er vist de færreste, der forestiller sig, at det kan nå op på samme niveau som i dag. I hvert fald indenfor en overskuelig fremtid, siger han.

Brian H. Jacobsen, der er seniorforsker på Københavns Universitet, vurderer også, at Danmark når sine EU-forpligtelser, når alle mink er aflivet.

Del din kommentar