Eksperter: Gyldne dråber bør gives til kæledyr

Kæledyr bør omfattes af vaccinationsprogrammer, mener eksperter

Der er kamp om doserne, og nu mener flere eksperter, at også dyr bør omfattes af vaccinationsprogrammerne. Foto: Scanpix
Udgivet Opdateret

Det kan lyde absurd at bruge de gyldne dråber på at vaccinere hunde og katte i en verden, hvor menneskeheden kappes om adgang til coronavacciner.

Men det kan imidlertid blive en realitet på sigt.

Det mener flere eksperter, skriver avisen The Guardian.

Eksperter fra Univeristy of East Anglia, Earlham Institute og University of Minnesota mener nemlig at vide, at det kan bevises, at smitteoverførsel fra kæledyr til hunde udgør en “alvorlig risiko for folkesundheden på længere sigt”:

– Det er slet ikke utænkeligt, at vaccination af nogle kæledyr bliver nødvendigt for at bremse smitten, siger molekylærbiolog Larisa Labzin.

Labzin er selv australier, og hun ser Australien som et oplagt sted at starte, hvis dyr skal vaccineres. Det skyldes landets lave smittetryk.

Sådan passer du på dig og dit dyr

Ifølge Statens Serum Institut og WHO er der ikke endegyldige beviser på, at den nye coronavirus kan smitte mellem menneske og kæledyr.

– Så danske kæledyrsejere skal ikke være bekymrede, siger epidemiolog Steen Ethelberg, der er seniorforsker ved Statens Serum Institut.

Nogle sygdomme kan smitte fra mennesker til dyr og omvendt. De kaldes zoonoser. Og flere fagpersoner har peget på, at covid-19 i sin begyndelse kan være overført fra flagermus til mennesker.

– Men udenfor Asien er covid-19 en sygdom, som smitter fra menneske til menneske. Så uanset om man har hund eller kat, skal man som dansker ikke frygte, at sygdommen springer fra kæledyr til menneske og tilbage igen, siger Steen Ethelberg.

Det er dog altid en god ide at vaske og spritte hænder, hvis man selv bliver smittet med coronavirus eller sendt i hjemmekarantæne.

– Hvis man nyser, hoster eller klapper hunden, kan den potentielt bære smitten på pelsen og sprede den til omgivelserne, hvis den efterfølgende ryster sig eller bliver krammet af børn, siger Rikke Christensen-Lee.

Statens Serum Institut læner sig op af anbefalingen fra deres amerikanske pendant CDC, som har kigget nærmere på den sparsomme forskning.

De råder til, at man ud fra et forsigtighedsprincip holder afstand fra både mennesker og kæledyr, hvis man selv er smittet eller mistænkt smittet med covid-19.

– Man bør ikke have tæt kontakt, dele mad, kramme hunden eller lade den slikke en i ansigtet, selv om vi ikke har kendskab til sager i Europa, hvor covid-19 har smittet fra menneske til dyr, siger Steen Ethelberg.

Powered by Labrador CMS