Eksperter uenige: Genåbning kan ske for hurtigt

Der er delte meninger - også blandt de klogeste hoveder - om genåbningen af landet.

Udgivet Opdateret

Mandag lagde statsminister Mette Frederiksen (S) op til, at vi gradvist kan begynde at åbne dele af samfundet op igen efter påske, hvis den nuværende udvikling i epidemien fortsætter.

Men den udmelding deler vandene hos en række eksperter, Information har talt med.

Nogle påpeger, at vi risikerer en så stor stigning i antal smittede, at sygehusvæsenet ikke kan følge med. Vi bør derfor vente med genåbning, til at epidemikurven er knækket helt, lyder argumentet blandt andet fra Jan Pravsgaard, der er professor i infektionsimmunologi på Københavns Universitet.

– Det giver ikke mening at begynde at lukke samfundet op, før kurven over antal smittede er på vej ned af bakke igen. Ellers risikerer antallet af smittede at løbe løbsk, siger han.

Det bliver ikke let

Andre vurderer, at vi kan slække lidt og gradvist på tiltagene, selv om det resulterer i flere smittede. Det vil nemlig betyde, at vi kommer tættere på makskapacitet i sundhedsvæsenet og dermed lidt hurtigere opnår større immunitet i samfundet.

– Antallet af nye smittede vil stige, når vi åbner samfundet langsomt op, men det er også okay. Det handler så om, at sundhedsvæsenet stadig har kapacitet til at følge med, siger Søren Riis Paludan, der er professor i virusinfektioner på Aarhus Universitet.

Han bakkes op af Lone Simonsen, epidemiolog og professor i folkesundhedsvidenskab på Roskilde Universitet.

– Al kapacitet skal i spil, for vi vil gerne opnå en vis grad af immunitet i befolkningen, uden det går alt for langsomt. Men det er ikke nemt – vi har aldrig prøvet at kontrollere en pandemi på den her måde før, siger hun.

Afvent toppen

Statens Serum Institut (SSI) offentliggjorde mandag nyt notat om udviklingen af coronaepidemien i Danmark. Her fremgår det, at epidemien i Danmark “efter alt at dømme” er “bøjet af”, og at det aktuelle smittetryk herhjemme “er på et niveau, hvor det er forsvarligt at ophæve dele af restriktionerne”.

Jan Pravsgaard Christensen fra Københavns Universitet mener dog, at nedlukningen først bør afvikles, efter epidemien har toppet herhjemme, og vi kan observere en periode med et decideret fald i smitteudbredelsen.

– Det giver ikke mening at genåbne allerede efter påske. Det er formentlig der, hvor der er allerflest smittede danskere, og så skal man jo ikke lukke dem ud blandt hinanden. Så risikerer den sidste måneds arbejde at være spildt, siger han.

Allan Randrup Thomsen, professor i eksperimentel virologi på Københavns Universitet, er enig i, at det fra et epidemiologisk synspunkt ville være sikrest at afvente at fald i smittekurven.

– Men der er jo også økonomi, politik og samfundsinstitutioner at tage hensyn til. Derfor kan det give mening at fremrykke en genåbning lidt. Men det skal foregå meget langsomt, forsigtigt og kontrolleret, siger han.

Powered by Labrador CMS