Ekspertgruppe bekymret over lyntests

Man kan teste for covid-19 på flere måder i dag. Ikke alle er lige gode.

Den ene test er ikke så præcis som håbet. Genrefoto.
Udgivet Opdateret

Ville det ikke være rart, hvis du kunne få positivt eller negativt svar på en coronatest på nogle få minutter og ikke i løbet af det døgn, der gerne går, når du får taget en test i dag?

Det ville det uden tvivl, og der findes også en test, der er hurtig. Der er bare et problem med den. Den er ikke så præcis, som man kunne håbe.

Statens Serum Institut (SSI) skriver i en pressemeddelelse, at den hurtige test, den såkaldte antigen-test, kun kan bruges som et supplement til den normale testtype, kendt som en PCR-test.

Følsomhed

Nyheden kommer i en tid, hvor flere firmaer, ifølge SSI tilbyder en lyntest for covid-19. Derfor har en ekspertgruppe set på de to testtyper, og ekspertgruppen har nogle forbehold over for antigen-test-typen.

En PCR-test er den mest følsomme af de to typer, og det er netop følsomheden ved en antigen-test, der er ekspertgruppens største forbehold.

SSI henviser til et fransk studie, der har set på tre kendte antigen-test. Biosensor Standard Q, Abbott Panbio og Biosynex. Hvor producenterne angiver en følsomhed på mellem 93 og 98% i forhold til PCR-test, har det franske studie vist en følsomhed på henholdsvis 60,1%, 55,3% og 59,6%.

Ekspertgruppen har brugt de tal og og regnet på, hvad det ville betyde, hvis man i Danmark havde testet med antigen-test og ikke PCR-test hos TestCenter Danmark fra midten af april til midten af oktober.

“Ifølge notatet svarer det til mellem 8.012 og 8.866 personer, der ville have kunnet forsætte med at udbrede smitten i Danmark,” skriver SSI.

På den baggrund mener ekspertgruppen ikke, at antigen-test kan stå alene. De kan kun bruges til at supplere PCR-test.

“Hvis man er testet negativ ved en antigen-test, kan man derimod ikke være sikker på, at man ikke er smittet på grund af testens lave følsomhed. Derfor skal man alligevel testes med en PCR-test, hvis man ønsker at finde ud af sin smittestatus,” skriver SSI.

Powered by Labrador CMS