En “monstrøs løgn”

At rejse tvivl om udfaldet af et valg er ikke det samme som at opildne til vold, siger en af Trumps advokater

Den anden rigsretssag mod nu tidligere præsident Trump er undervejs. Foto: Scanpix/Kevin Lamarque
Udgivet Opdateret

Rigsretssagen mod tidligere præsident Donald Trump er en “politisk motiveret heksejagt” og et hævntogt fra Demokraternes side.

Det siger en af Trumps forsvarsadvokater som indledning på fredagens høring i Senatet, hvor den tidligere præsident er anklaget for at opildne til oprør.

Demokraterne i Kongressen anklager Trump for at have oppisket en vrede blandt sine tilhængere, så tilhængerne endte med at storme Kongressen den 6. januar. Urolighederne endte med at koste flere mennesker livet.

Vil holde Trump ansvarlig

Demokraterne vil have ekspræsidenten holdt ansvarlig for at opfordre til at “kæmpe” for valgsejren og for gentagne gange at have hævdet, at valget blev “stjålet” fra ham.

Fredag fremlægger forsvarerne deres argumenter for, hvorfor senatorerne skal stemme for at frifinde Trump.

Et af hovedargumenterne er, at han er beskyttet af forfatningens regler om ytringsfrihed.

– At rejse tvivl om udfaldet af et valg er ikke det samme som at opfordre til vold, siger en af de fire forsvarsadvokater, Michael van der Veen.

Han kalder det en “monstrøs løgn” fra Demokraternes side, at Trump skulle have opfordret til vold.

– Ingenting i teksten kan tolkes, som at det opildner, tolererer eller lokker til ulovlige aktiviteter, siger van der Veen.

Fire timer langt forløb

Forsvarsadvokaterne sagde under det knap fire timer lange forløb, at Trump aldrig har glorificeret vold i løbet af sin embedsperiode, og at han flere gange opfordrede sine tilhængere til at protestere fredeligt den 6. januar.

Ifølge Michael van der Veen opfordrede Trump i sin tale blot til, at hans tilhængere “ivrigt og patriotisk marcherede til kongresbygningen”.

Bruce Castor, der er en anden af Trumps advokater i rigsretssagen, opfordrede til, at man ikke ignorerer de 75 millioner vælgere, der i november sidste år stemte på Trump, og “kriminaliserer politiske synspunkter”.

– Denne retssag handler om meget mere end præsident Trump, sagde Castor.

– Det handler om at gøre det flertal tavs, som man ikke er enig med.

Tid til spørgsmål

Efter at forsvarerne har afsluttet den fire timer lange procedure, er det nu senatorernes tur til at stille spørgsmål i op til fire timer til både forsvarere og anklagere.

Onsdag og torsdag fremlagde Demokraterne optagelser af det til tider voldsomme stormløb på Kongressen 6. januar, som de kæder sammen med Trumps udtalelser både før 6. januar og på selve dagen.

Fredag svarede forsvarerne igen med en længere kavalkade af sammenklippede optagelser med demokratiske politikere, der gjorde indsigelser mod resultatet af præsidentvalget i 2016.

Her vandt Trump over demokraten Hillary Clinton – som dog erkendte sit nederlag på valgnatten.

Trump har endnu ikke erkendt sit nederlag, og har fastholdt, at valgsejren er blevet stjålet fra ham, og at der er snydt massivt med stemmerne.

Powered by Labrador CMS