Er vinterdæk nødvendige?

Dækbranchen Danmark har et klart og rungende svar på spørgsmålet.

Er det overhovedet nødvendigt med vinterdæk længere? Ja, mener Dækbranchen Danmark. KLIK VIDERE OG SE HVAD DU SKAL VÆRE OPMÆRKSOM PÅ. Foto: Jens Nørgaard Larsen/Ritzau Scanpix
Udgivet Opdateret

Efterhånden er årstiden vinter noget andet, end det var for bare 50 år siden.

De seneste vintre har der ikke ligget sne på gaderne, og graderne er måske kun lige omkring frysepunktet. Så hvorfor er der overhovedet brug for vinterdæk?

Det er der et klart svar på, hvis man spørger brancheorganisationen Dækbranchen Danmark. Det skriver organisationen i en pressemeddelelser.

Skift dine dæk

For Dækbranchen Danmark er svaret på, om man behøver vinterdæk, et rungende ja.

– Vinterdæk er stadig det rigtige valg på kolde og våde veje, hvilket er grunden til vores fortsatte udmeldinger. Og kommer sneen, så er man også klar til de udfordringer, der følger med, siger Dækimportørforeningens formand Jannick Ditlevsen.

Faktisk mener organisationen, at man i stedet bør spørge, hvornår det er tid til at skifte fra sommerdæk til vinterdæk.

– Man behøver ikke at vente til der er sne og is på vejene, før man får klaret omskiftningen til vinterdæk. Vi oplever desværre vinter efter vinter, at mange venter til sidste øjeblik, nemlig til sneen falder, og der skabes unødvendige risikofyldte situationer på vejene, siger han.

Det lægger både et pres på værkstederne, men samtidig er det med til at mindske trafiksikkerheden på vejene.

Pas på

Netop den har tid på året kan være svær, når man skal vurdere, om det er tid til, at dækkene skal skiftes.

Vejret på denne årstid kan også være drilsk, for i løbet af dagen og i de tidlige aftentimer oplever vi lunt og dejligt vejr.

Mens de tidlige morgentimer kan være fulde af kolde og våde veje, der endda er ekstra glatte af rimfrost.

Det er i sådanne situationer, at vinterdæk er at foretrække frem for sommerdæk, der bedst fungerer ved tocifrede varmegrader.

Vinterdæk er bedst

Udover muligheden for vinterdæk, gør flere også brug af helårsdæk. Omkring otte procent af bilisterne i Danmark kører på helårsdæk.

Men falder sneen, påpeger Jannick Ditlevsen, at helårsdæk er et kompromis.

– Der skal ikke ligge megen rim eller is på vandpytterne, før helårsdæk og vinterdæk overgår sommerdækket, men stiller man krav om optimal bremsevne, manøvredygtighed og, især med sne og is på vejene, fremkommelighed, så er helårsdæk stadig et kompromis. Så skal man ud – uanset vejr- og vejforhold, så er der kun et rigtigt og sikkert valg og det er vinterdæk, siger han.

Det er da også flertallet, der skifter til både sommer- og vinterdæk. Det er omkring 60 procent af bilisterne i Danmark.

Powered by Labrador CMS