Farlig bakterie kan smitte fra syge køer

Bliver mennesker smittet, er de i fare for at dø

Fødevarestyrelsen sætter nu ekstra ind mod bakterien. Genrefoto.
Udgivet Opdateret

Der findes andre sygdomme i verden end coronavirus covid-19, og en af dem er blandt andet årsag til aborter og nedsat mælkeproduktion hos køer, mens sygdommen også kan gøre mennesker alvorligt syge og i værste fald koste syge mennesker livet. Det skriver Fødevarestyrelsen i en pressemeddelelse, der handler om Salmonella Dublin-bakterien.

– I dag er ca. 10 pct. af kvægbesætningerne smittet med Salmonella Dublin, mod ca. 25 pct. i 2002. Derfor ved vi, at kvægavlerne kan slippe af med Salmonella Dublin, hvis de sørger for god hygiejne og holder smittede og raske dyr adskilt, siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge i pressemeddelelsen.

Vil af med den

Målet for Fødevarestyrelsen er at komme helt af med bakterien i Danmark, og derfor skruer man nu op for arbejdet for at komme den til livs.

Det betyder, at kvægavlere landet over kan se frem til flere besøg fra Fødevarestyrelsen.

– Hvis vi skal i mål med at udrydde Salmonella Dublin, er vi nødt til at få alle kvægavlere med i arbejdet, og vi sætter nu ind med gebyrbelagte ekstrakontroller og vejledning, siger sektionsleder i Fødevarestyrelsen, Annette Perge i pressemeddelelsen.

Kan være dødelig

Mens Salmonella Dublin kan give kvæg diarré, lungebetændelse, høje abortrater og føre til nedsat mælkeproduktion og høj kalvedødelighed, er bakterien også potentielt farlig for mennesker, særligt hvis man har nedsat immunforsvar.

Fødevarestyrelsen oplyser, at bakterien hvert år giver 20-30 mennesker infektion, og at Salmonella Dublin er dødelig for én ud af tre, der bliver smittet.

Man kan blive smittet med Salmonella Dublin, hvis man har kontakt med kvæg, og bakterien kan også smitte via fødevarer, blandt andet fersk kød og upasteuriseret mælk fra smittede dyr.

 

Powered by Labrador CMS