Farlig kræftform: Disse symptomer må du ikke ignorere

Der findes en række symptomer på leukæmi - også kaldet blodkræft - som man aldrig må ignorere.

Udgivet Opdateret

Du hører måske mest om kræft i lungerne, i brystet eller prostatakræft, men en af de typer kræft, som man måske ofte overser eller glemmer er leukæmi.

I Storbritannien er kræft i blodet den femte mest normale form for kræft – og her er lymfatisk leukæmi en af de former, der kan udvikle sig både akut, men også være kronisk.  I Danmark ses i alt ca. 700 nye tilfælde om året. Heraf er ca. 40-50 tilfælde hos børn. Det skriver Min Medicin.

Artiklen fortsætter under videoen

Men som med alle kræftformer er det meget vigtigt at være opmærksom på de faresignaler, som kroppen sender en.

Der findes en lang række symptomer, men hvor nogle kan være svære at se, så er der faktisk nogle symptomer, der er nemme at spotte tidligt.

Prøver og test

Hos Kræftens Bekæmpelse skriver de blandt andet, at en af de nemme måder at afsløre om der er tale om leukæmi er gennem blodprøver, men tit kræver blodprøverne, at man på forhånd har haft en mistanke om, at man kan være syg.

– Undersøgelserne er meget enkle og hurtige at udføre, og de giver et ret sikkert svar på, om der er tale om en leukæmi, og hvis der er, hvilken hovedform det drejer sig om, skriver Kræftens Bekæmpelse.

Men man kan også ende ud i, at man skal have taget prøver fra knoglemarven.

Problemet med leukæmi er, at forskerne sjældent kender til årsagen til, at man udvikler sygdommen – og at sygdommen ikke er arvelig. Derfor er det meget vigtigt, at man er dybt opmærksom på de signaler, som kroppen sender en.

Ifølge Netdoktor kan radioaktiv stråling øge risikoen for sygdommen.

Det samme kan giftige væsker, der findes i blandt andet cigaretrøg og dieselolie – såkaldte benzener.

Powered by Labrador CMS