Skip to main content

Farlig sygdom spreder sig i Danmark

Fire bramgæs og én måge er fundet døde ved Højer. Analyser afslører, at de har fugleinfluenza.

Billedet her er fra 2014 i Holland, hvor H5N8 også var på dagsordenen. Foto: Scanpix/Marco De Swart

Billedet her er fra 2014 i Holland, hvor H5N8 også var på dagsordenen. Foto: Scanpix/Marco De Swart

Citathistorie: TV SYD.

I sidste uge blev der fundet døde fugle ved Højer. Det viser sig nu, at fuglene er ramt af den samme fugleinfluenza H5N8, som også har spredt sig i Tyskland, Holland og Frankrig, skriver TV SYD.

Det fik Fødevarestyrelsen til at forhøje trusselsniveauet fra meget lavt til højt. Det skete efter fund af fugleinfluenzaen i en kyllingebesætning kun 20 kilometer syd for den dansk-tyske grænse på øen Øland.

Fjerkræavlere skal holde deres besætning inde under tag eller net. Det gælder dog kun hønsegårde over 40 m2. De præcise regler finder du på Fødevareministeriets hjemmeside.

– Vi kommer til at lave flere kontroller hos avlerne, siger veterinærchef Birgit Henriksen fra VeterinærØst. Det er meget vigtigt at besætningerne ikke bliver smittet, da det kan betyde, at nogle lande måske vil lukke for vores ekport af fjerkræprodukter.

Eksporterer

Danmark har bla. en vigtig eksport af salmonellafrie produkter.

Myndighederne vil gerne have hjælp fra borgerne til at finde døde fugle.

– For os er det interessant hvilke trækruter der er skyld i at fugleinfluenzaen spreder sig. Vi har især en vestlig og en østlig trækrute, forklarer veterinærchefen.

Der er udviklet en app, hvor borgere kan tage billeder og indberette fund af døde fugle.

Når fjerkræavlerne skal ind til deres besætning er det vigtigt at de skifter sko og tøj. Det gælder eksempelvis også, hvis man har gået en tur i naturen.

– Det er også vigtigt, at man ikke besøger flere besætninger i det samme tøj, for mennesker kan på den måde overføre smitte fra én flok til en anden, siger veterinærchef Birgit Henriksen fra VeterinærØst.

Fugleinfluenza af typen H5 en særdeles alvorlig smitsom sygdom, der er kendetegnet ved en generaliseret infektion af det inficerede fjerkræ og kan medføre en meget høj flokdødelighed.

Virussen H5N8 rammer ikke mennesker.

Del din kommentar