FDM: Sådan lader du billigst elbilen op

Det er ikke ligegyldigt, hvor man gør det.

Det er ikke ligemeget, hvor en elbilejer “tanker” op. Foto: FDM.
Udgivet Opdateret

Hvis du tænker på at købe en elbil, eller hvis du allerede har gjort det, så er du ikke alene.

Elbiler udgjorde 7% af det samlede bilsalg i Danmark i oktober måned, hvor der ifølge Danske Bilimportører blev solgt 1097 elbiler, 234,5 procent flere end i oktober 2019.

Samlet set blev der i de første 10 måneder af 2020 solgt 8651 nye elbiler i Danmark, mere end dobbelt så mange som samme periode i 2019.

Elbiler er anderledes end benzin- og dieselbiler på en del måder, fordi du blandt andet kan fylde din elbil op med elektrisk brændstof, mens du og bilen er hjemme ved dig selv.

Men hvor er det billigst at “tanke” en elbil op? Det har FDM undersøgt og fundet frem til ved at se på, hvad det koster dig at lade bilen op i egen ladeboks, en leaset ladeboks eller via et abonnement hos en ladeoperatør.

FDM skriver, at kører du 20.000 km om året i din elbil, vil det koste dig mellem 600 og 1200 kroner om måneden at lade bilen op, afhængigt af ladeløsning, og om du lader op ude eller hjemme.

”Hvilken pris man lader til, har betydning for ens biløkonomi. Der er dog mange forhold, som spiller ind, og markedet kan for mange virke uoverskueligt. Her giver vores undersøgelse et godt overblik over priserne på forskellige ladescenarier, alt efter hvor meget man lader hjemme eller kun lader ude. Det er langtfra sikkert, at det ladeabonnement, der i dag følger med mange elbiler, altid er den billigste løsning,” siger chefkonsulent i FDM, Ilyas Dogru, i en pressemeddelelse.

Prisen er steget

FDM har gennemført den samme undersøgelse tilbage i 2018, og dengang var en abonnementsløsning i de fleste tilfælde billigst for forbrugeren. Det er ikke længere tilfældet, da abonnementerne er steget i pris.

Derudover er der kommet flere nye operatører ind på markedet, og de lader dig lease en ladeboks til en lav månedlig pris.

Alle beregningerne er med en installation af en fagmand og en fastmonteret ladeboks, der kan lade med op til 11 kW. Elbilens gennemsnitlige strømforbrug er sat til 200 Wh/km. Strømprisen er sat til hhv. 2,23 og 5 kr./kWh alt efter om man lader hjemme eller ude. Kilde/Grafik: FDM.
Alle beregningerne er med en installation af en fagmand og en fastmonteret ladeboks, der kan lade med op til 11 kW. Elbilens gennemsnitlige strømforbrug er sat til 200 Wh/km. Strømprisen er sat til hhv. 2,23 og 5 kr./kWh alt efter om man lader hjemme eller ude. Kilde/Grafik: FDM.

Ifølge FDM kan mange elbilister med fordel lease en sådan boks, men et abonnement giver både tryghed, bedre garanti, service og mobilitetsgaranti, hvis du løber tør for strøm.

Anbefalingen fra FDM er derfor, at du er opmærksom på prisen på de forskellige muligheder, men at du vælger den bedste løsning i forhold til dit behov.

Powered by Labrador CMS