Feber: Hvad skal din kropstemperatur være?

Feber er noget du får, når du bliver syg eksempelvis af en virus eller en bakterieinfektion. Se her, hvad du skal gøre ved høj feber.

Du har feber, hvis temperaturen i din endetarm er over 38 grader. Det er et almindeligt sygdomstegn, men det kan være udtryk for mere alvorlige lidelser. Kilde: Sundhed.dk. KLIK VIDERE OG LÆS OM DE FARLIGE LIDELSER MAN KAN HAVE HVIS MAN HAR FEBER.
Du har feber, hvis temperaturen i din endetarm er over 38 grader. Det er et almindeligt sygdomstegn, men det kan være udtryk for mere alvorlige lidelser. Kilde: Sundhed.dk. KLIK VIDERE OG LÆS OM DE FARLIGE LIDELSER MAN KAN HAVE HVIS MAN HAR FEBER.
Udgivet Opdateret

Når du får feber og dermed ikke længere har normal kropstemperatur, så er det vigtigt, at du er opmærksom.

Det er nemlig et tegn fra din krop på, at noget er galt.

En forhøjet kropstemperatur skyldes normalt en virus eller en bakterieinfektion, der får din krop til at gå i kamp. At hæve temperaturene r populært sagt kroppens måde at gå i forsvarsposition. Det er nemlig ofte med til at ødelægge den angribende part – den infektion eller virus, som hærger din krop.

Men hvad kan jeg selv gøre, hvis jeg får feber? Hvornår er der tale om høj feber, og hvornår skal man søge læge?

Først og fremmest er det vigtigt at afklare, hvornår man har feber: Du har feber, hvis man målt i endetarmen med et termometer kan måle en temperatur over 38 grader.

Artiklen fortsætter under videoen

Sundhed.dk skriver, at man også kan tage temperaturen i munden, mens man slet ikke skal overveje at måle temperaturen i armhulen. Det er for upræcist.

Derfor får man feber

Der findes alt fra almindelige årsager til feber, hvor sygdommen ikke sidder i kroppen i så lang tid igen, og så feber, der bliver i kroppen i op mod to uger, og som rammer dig som del af en noget mere alvorlig sygdom.

De mest almindelige årsager til feber kan findes i faktaboksen her:

Feber - de mest almindelige årsager

Ifølge Sundhed.dk findes der en række årsager til feber, der ikke bør vække bekymrimg. Hos Sundhed.dk skeler man mellem kortvarige omgange med feber, op til tre dage, og perioder mellem fire og 14 dage.

For kortvarig feber findes der følgende almindelige årsager: 

Øvre luftvejsinfektion – forkølelse
Ørebetændelse – specielt hos små børn
Halsbetændelse – for eksempel streptokokbetændelse
Akut bronkitis
Bronkiolitis (astmatisk bronkitis) – hoste og hvæsende vejrtrækning hos små børn
Urinvejsinfektion
Skarlagensfeber
Rosen (erysipelas)
Bihulebetændelse
Blindtarmsbetændelse

For langvarig feber findes der følgende almindelige årsager:

Influenza
Tarminfektioner -diarésygdommeBihulebetændelse, akut
Kyssesyge (mononukleose)

Kilde: Sundhed.dk.

Du får feber som følge af sygdom. Det sker eksempelvis, hvis du bliver ramt af virus eller bakterier, der får dit kroppens immunforsvar til at forsvare sig mod invasionen af de fremmedartede elementer. Det er det, der får temperaturen i kroppen til at stige.

Feber bør være ovre i løbet af 14 dage. Ellers kan det være et symptom på noget mere alvorligt. Feber er et symptom på en række farlige sygdomme – det kan du læse mere om i galleriet ovenfor artiklen.

Hvad er normal kropstemperatur?

Ifølge Sundhed.dk arbejder dit immunforsvar slet og ret mest effektivt ved en temperatur mellem 38 C og 39 C, og det er derfor, temperaturen i din krop stiger, fra normale 37,1 C i endetarmen (36,6 C i øret og 36,4 C i munden) til 38 C.

Oplever du en endnu højere temperatur kan der være tale om det, vi kalder høj feber. Det kan være svært at vurdere, hvad der er højt og hvad, der ikke er – så forklaring følger.

Hvad er høj feber?

For at ens temperatur skal være så høj, at man skal søge læge med det samme, skal ens temperatur som regel være mindst 41 grader.

Kontakt lægen med det samme, hvis du har haft en temperatur over 40 grader i 3-5 dage, skriver Sundhed.dk ligeledes. Eller hvis du har mistanke om, at det er et symptom på alvorlig sygdom.

Hos børn kan de sagtens have en temperatur på 39 grader eller mere og alligevel have det godt. For dem er høj feber ikke ensbetydende med alvorlig sygdom. Der er det vigtigere at holde øje med, om de spiser og drikker normalt.

Slå feberen ned

Febernedsættende medicin kan i visse situationer afhjælpe sygdommen. Her bør man kun bruge paracetamol eller ibuprofen som febernedsættende medicin.

Og det bør man gøre i en jævn dosering, så man ikke får store – og dermed ubehagelige – svingninger i ens temperatur.

Newsbreak.dk har tidligere lavet en artikel med gode råd til, hvordan du får feberen ud af kroppen. Læs mere her.

Blandt andet har man brug for mellem 25 og 50 procent mere væske end normalt. Samtidig forbrændes kroppens energidepoter også hurtigere end normalt, og derfor kan det være en god idé at drikke sine kalorier. Kommer man først i underskud af kalorier, kan der nemlig være længere vej til at bliver rask. Så sørg for at drikke rigeligt.

Ellers er meget forbundet med ikke at lave så meget. Har man sygdommen i forbindelse med en infektion bør man nemlig blive i sengen – for et højt aktivitetsniveau hjælper ikke på en infektion.

Men man skal heller ikke blive i sengen for længe – det kan give ekstra afkræftning, som får sygdommen til at føles endnu værre.

Børn, der får feber bør holdes hjemme fra børnehaven, til de ikke har feber længere. Både af hensyn til sig selv, men også fordi, der kan være en smittefare, skriver Sundhed.dk.

Gode råd ved feber

– Respekter din tilstand og bliv hjemme. Sov meget

– Sørg for at få rigeligt med væske – mere end normalt

– Drik gerne dine kalorier. Sodavand eller flødeis er en god måde at få kalorier på, når appetitten er lille

– Bevæg dig i det omfang, du magter. Ligger du helt stille, skal din krop kæmpe hårdere for at gendanne muskelmasse og komme sig, når du er rask igen

– Når feberen trækker sig og du igen får normal kropstemperatur, skal du spise sunde proteinkilder. Her gælder fribilletten til is og sodavand ikke længere

– Fortsætter feberen ud over fem dage, bør du søge læge.

Powered by Labrador CMS