Skip to main content

Fem tips til sikker vinterkørsel

Vinteren er kommet og nu gælder det om at være sikker på de danske veje.

Når du starter bilen i vintermånederne så kender du nok det med, at man lige går ud fem minutter før for at besigtige situationen.

Det kan være, at der er is på bilen eller at du blot vil varme bilen lidt op, før det går løs. Men hvad mange egentlig glemmer er, at vintervejret ikke blot handler om at afise en bil – der er faktisk også helt andre forhold at køre under.

De glatte veje gør blandt andet, at mange danskere er lidt mere forsigtige, når det kommer til at trykke på speederen. Spørgsmålet er så om det altid er den bedste idé at være lidt mere afslappet på speederen? Det kan være svært at svare på for uforstående.

I videoen over artiklen er en række gode råd til god kørsel om vinteren.

Tænk over retning

Frosten kan sætte sig på ruderne og få bildøren til at fryse fast, men det er der råd for. Det handler bare om at planlægge sig ud af problemerne, forklarer Gunnar Thykjær, der er driftsdirektør for Falck Vejhjælp.

– Du kan med fordel parkere din bil imod øst, så morgenens stråler smelter rimfrosten, der er kommet over natten. Derudover er det en god idé at udstyre bilen med ekstra sprinklervæske, siger han.

Skal du afsted, før solens stråler når at vise sig, kan du aftenen inden benytte dig af et simpelt trick.

– Lader du bilen stå udenfor om natten, kan du med fordel dække forruden til med et stykke pap, som du sætter fast med vinduesviskerne, råder seniortekniker Jørgen Jørgensen fra bilejernes interesseorganisation FDM.

Det kan nemlig tage det lag is, der måtte lægge sig.

Dæk ruderne af

Du kan også købe rudedækning, som ligeledes kan bruges om sommeren til at holde solen fra at overophede bilen.

Har du ikke benyttet dig at disse metoder, er den klassiske løsning at bruge en isskraber eller isfjerner, du kan spraye på ruden.

Vil du sikre dig, at døren ikke fryser til, handler det om at holde gummilisten på døren så tør som muligt. Det er nemlig ofte fugt i gummilisten, der får døren til at fryse fast, fortæller Jørgen Jørgensen.

Varm bilen op

Derudover kan du behandle listerne med silikone, så de nemmere giver sig, når frosten har fat.

Når temperaturen er under frysepunktet, vil der også oftere dannes fugt inde i bilen. Det kan en affugtningspose være med til at afhjælpe.

– En affugtningspose kan i et vist omfang fjerne duggen. Men du slæber også meget fugt med ind i bilen via sko og tøj, og det sætter sig på ruderne, når det fordamper, siger Jørgen Jørgensen.

Derfor er det vigtigt at få varmet bilen op, og her har biler med aircondition en klar fordel. Det er nemlig den mest effektive måde at affugte bilen på, lyder det fra seniorteknikeren.

Sørg desuden for at give bilen et gennemsyn, så den kan holde til de kolde måneder.

– Når vi går ind i vintersæsonen, skal vi være ekstra opmærksomme på, at batteriet er i god stand, at der er den rette mængde væske i bremsevæskebeholderen, og at kølervæsken er korrekt frostsikret, lyder det fra Gunnar Thykjær fra Falck Vejhjælp.

Del din kommentar